Ingezonden persbericht


Kollum, 10 januari 2011

Kollumerzwaag en Veenklooster kiezen 'energiekste woning'

Wat is de energiekste woning van Kollumerzwaag en Veenklooster? Het Platform Wonen in Kollumerland roept inwoners van beide dorpen op te stemmen op hun favoriete woning. Door middel van een verkiezingscampagne vraagt het Platform aandacht voor de aantrekkelijke woongemeente en energiezuinig wonen.

De verkiezing van de energiekste woning in Kollumerland is afgelopen september gestart in Burum. Nu zijn de dorpen Kollumerzwaag en Veenklooster aan de beurt. Inwoners van beide plaatsen mogen stemmen op huizen waarvan zij denken of weten dat ze voorzien zijn van bijvoorbeeld thermopane, goede isolatie of zelfs zonnepanelen. Oude en nieuwe huizen maken evenveel kans, zolang er maar geïnvesteerd is in energiezuinige maatregelen. Ook kan men de eigen woning nomineren. Stemmen kan onder andere via de website www.woneninkollumerland.nl, waar ook meer informatie over de verkiezingscampagne te vinden is.

"We willen graag dat woningeigenaren nadenken over investeren in energiebesparende maatregelen", zegt Hilbrand Visser, voorzitter van het Platform. "Dat levert lagere woonlasten op en geeft meer wooncomfort." De verkiezingscampagne in de twee dorpen loopt tot en met 29 januari. Daarna kiest een jury uit de huizen met de meeste stemmen een winnaar. Daarbij wordt gelet op duurzame investeringen die zorgen voor een lagere energierekening. Genomineerden en mensen die stemmen en een verkiezingsposter voor het raam hangen, maken kans op duurzame prijzen die sponsoren beschikbaar stellen. Na de verkiezingscampagne in Kollumerzwaag en Veenklooster zijn de overige dorpen in Kollumerland aan de beurt. In juli 2012 eindigt de campagne. Dan wordt de energiekste woning van heel Kollumerland bekendgemaakt.

Platform Wonen in Kollumerland is een initiatief van de gemeente Kollumerland c.a., Thús Wonen, WoonFriesland, Noorderbreedte - Meckama State, Wijmenga Makelaars en Rabobank Burgum-De Lauwers. De hoofdsponsors van de verkiezingscampagne zijn Van Seggeren Techniek uit Kollumerzwaag, Formido bouwmarkt uit Kollum, Awizon uit Surhuisterveen en Woningkeur Surhuisterveen.