Gemeente Alphen aan den Rijn

YouRAlphen naar Willem Barendsz

Toekomstprijs YouRAlphen naar Willem Barendsz

De toekomstprijs YouRAlphen is dit jaar naar Willem Barendsz gegaan. Scouting Willem Barendsz is de jongste Scoutingvereniging in Alphen aan den Rijn en kenmerkt zich door het gebruik van de nieuwste technische middelen. De waterscouting Willem Barendsz is innovatief aan het werk met een groei van wel 50% per jaar, een goede reden om de YouRAlphenprijs in de wacht te slepen. Naast de ontwikkeling van de verschillende scoutgroepen, is er veel aandacht voor deskundigheidsbevordering, voor kinderen én begeleiders. Die innovatieve aanpak geeft de vereniging een stevige basis, nog versterkt door het grenzeloze enthousiasme van haar vrijwilligers. Het zomerkamp, de Gondelvaart, de vlottenbouw, de vossenjacht, de hulp bij de 20 van Alphen en op Koninginnedag: deze club levert een niet te missen bijdrage aan de levendigheid van Alphen en wordt daarvoor nu met recht beloond aldus wethouder Du Chatinier, die de prijs uitreikt.

7-11
De jongste waterscouts van 7 tot 11 jaar maken in hun speltak Welpen spelenderwijs kennis met de nautische technieken. Ook leren ze de basis van het zeilen in scouting boten: de Lelievlet. Zij spelen hun Jungleavonturen in kleine groepjes (een nest) aangevoerd door de oudste Welp: een Gids. De vaardigheden die zij op doen tijdens hun spel worden gebruikt bij de speltak zeeverkenners. Alles in het thema Jungleboek; Mowgli en zijn vriendjes uit de jungle.

11-16
De 11 tot 16 jarigen hebben een historisch binnenvaartschip "De Winthont" als hun clubhuis. Vanaf de Kortsteekterweg trekken zij er wekelijks op uit van hun Lelievletten. Om zelfstandig in groepjes te kunnen zeilen op de Zuid-Hollandse plassen wordt actief opgeleid voor een officieel landelijk erkend CWO zeil- en roeidiploma. Er worden regelmatig kampjes georganiseerd, waarbij andere scouts ontmoet worden. Op de Kaag wordt jaarlijks met honderden andere Lelievletten uit Zuid-Holland om de Kaagcup gestreden. Als het zeilseizoen voorbij is, wordt onderhoud gepleegd aan de vloot en zijn er thema activiteiten.

16-21
De Wildevaart is de speltak voor de 16 - 21 jarigen. Zij organiseren onder begeleiding de eigen activiteiten en zeilen in een Lelieschouw. Er zijn letterlijk geen grenzen voor de activiteiten die met eigen creativiteit georganiseerd worden. Een zeiltocht op zee in september met 3-mast-schoener 'De Eendracht' is een van de voorbeelden van hun outdoor activiteiten.

Bestuur
Het bestuur van de vereniging ziet toe op de deskundigheidsbevordering van de speltakleiding van iedere leeftijdsgroep, met de Scouting Academy als basis. De vereniging heeft ook een opleidingbegeleider en HR manager. De technisch/nautische trainingen worden verzorgd door (regionale) scouting admiraliteit.

Samenwerking
Alphen aan den Rijn telt drie scoutingverenigingen. Stichting Scouting Alphen aan den Rijn (waar drie Scoutinggroepen onder samenwerken), Scouting De Uithoek en Willem Barendsz. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat er tussen die groepen veel onderling contact is en dat zij, ondanks hun eigen identiteit, op een harmonieuze wijze naast elkaar bestaan. Ik hoop dan ook dat deze prijs ook door de andere twee als een pluim wordt opgevat en als stimulans om van elkaar te blijven leren. De mooie combinatie van traditie en vernieuwing maakt jullie aanbod uniek en ik hoop dat we daarvan in Alphen nog heel veel jaren mogen genieten, aldus wethouder Du Chatinier.

YouRAlphen
YouRAlphen is een stimuleringsprijs, bedoeld voor een initiatief of groep mensen die zich inzet voor de jeugd. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 2500 euro. De toekomstprijs is in 2009 in het leven geroepen door burgemeester De Gelder en wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn