Muziekwereld.com vervangt geplagieerde recensie zonder toelichting


KATWIJK AAN ZEE, 20110110 -- Op zondag 9 januari plaatste Muziekwereld.com zonder toestemming of bronvermelding een recensie uit popmagazine Heaven. Op die manier deed de site alsof dat een eigen bericht was en daartegen tekende recensent/columnist Ruud Heijjer bezwaar aan bij de site. In tegenstelling tot de vorige keren trad hij er nu ook mee naar buiten. "Dat deed ik omdat het inmiddels de derde keer was", legt Heijjer uit. Ook zette hij een bericht op zijn eigen muzieksite Kippenvel.net en mailde hij daarvan een kopie als bijdrage aan het gastenboek van Muziekwereld.com.

"Dat is de enige manier om met de site in contact te komen, want de redactie is anoniem", zegt Heijjer. "Na de plaatsing op mijn site van het bericht `Muziekwereld.com maakt zich herhaaldelijks schuldig aan plagiaat' heeft Muziekwereld.com de overgenomen recensie zonder verdere toelichting teruggetrokken. Het ging om een bespreking van C. W. Stoneking's Jungle Blues gepubliceerd in Heaven no. 69, november/december 2010 op bladzijde 56. "Die werd vervangen door een andere recensie van dezelfde cd, geschreven door Rein van den Berg voor www.johnnysgarden.nl . Die bronvermelding staat deze keer wél onder de tekst."

Heijjer vertelt dat Muziekwereld.com's handelwijze deze keer identiek is aan de manier waarop deze website dezelfde fout die twee eerdere keren ongedaan heeft gemaakt. Hij benadrukt daarbij dat dat steeds pas gebeurde nadat hij daarom nadrukkelijk verzocht via, inderdaad, een bijdrage aan het gastenboek.

Net als bij die twee vorige keren werd zijn recensie zonder enige vorm van excuses vervangen door een andere, ook toen mét bronvermelding.

Heijjer: "Door die manier van doen kom ik er niet achter, of die anonieme redactie het nu betreurt dat zij deze vorm van plagiaat opnieuw heeft gepleegd óf dat dat uitgekomen is."

Heijjer vindt dat jammer, want in principe heeft Muziekwereld.com zijn sympathie. Hij weet immers wat een werk het is een muzieksite bij te houden. "Je zou er desnoods een volle baan aan kunnen hebben. Blijkbaar vindt de redactie van Muziekwereld dat ook, maar zij heeft nu al voor de derde keer een wel hoogst originele manier van arbeidsbesparing ingevoerd."

Volgens Heijjer zou de `serieuze' popmuziek er meer aan hebben als de liefhebbers ervan elkaar steunen in plaats van van elkaar stelen.




Kippenvel