Raad van State


Persagenda

maandag 10 januari 2011

10.00 uur

Zitting over de weigering door het dagelijks bestuur van het toenmalige stadsdeel Oud West van de gemeente Amsterdam om maatregelen te treffen tegen kinderdagverblijf Kindergarden aan de Vondelstraat in Amsterdam. De tuinen achter het gebouw worden als speeltuin gebruikt. Enkele omwonenden hebben bij het stadsdeel geklaagd over geluidsoverlast van het stemgeluid van de kinderen. Het stadsdeel voert aan dat het gebruik van de tuin als speeltuin weliswaar in strijd is met het huidige bestemmingsplan, maar dat het gebruik als speeltuin op grond van het overgangsrecht toch is toegestaan. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in mei 2010 echter anders. Naar het oordeel van de rechtbank is het overgangsrecht niet van toepassing. Daarom was het gebruik van de tuinen als speeltuin in strijd met het bestemmingsplan en was het stadsdeel in principe verplicht om daartegen maatregelen te treffen. Kindergarden kan zich niet met de uitspraak verenigen en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de omwonenden komen in hoger beroep. Zij zijn het er niet mee eens dat de rechtbank voorbij is gegaan aan het feit dat de tuinen ook in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening als speeltuin zouden worden gebruikt. (zaaknummer 201006128/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Maasdriel van het bestemmingsplan 'Kerkdriel Noord'. Het plan heeft betrekking op een gebied ten noordwesten van het dorp Kerkdriel. Het maakt de bouw van ongeveer 230 woningen mogelijk in een gebied dat nu nog grotendeels bestaat uit boomgaarden en kassen. Een aantal inwoners uit Kerkdriel is het niet eens met de uitbreiding van het dorp en komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een aantal inwoners heeft gronden in of direct naast de toekomstige woonwijk. Hun eigen plannen voor uitbreiding van hun bedrijf of boomgaard worden hierdoor gedwarsboomd. Volgens een champignonkwekerij worden de woningen op te korte afstand van zijn bedrijf gebouwd. Het bedrijf vreest daardoor een belemmering van de bedrijfsvoering. (zaaknummer 201006859/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van de burgemeester van Westland om een woning aan de Wilhelminastraat in Monster voor een periode van veertien dagen te sluiten. De burgemeester kan op grond van de Gemeentewet een woning sluiten als door gedragingen in de woning de openbare orde in de omgeving wordt verstoord. Naar de mening van de burgemeester is dit hier het geval. De leegstaande woning is in september 2008 gekraakt. In oktober 2008 vonden er gewelddadigheden plaats waarbij twee mannen uit Vlaardingen en Rijswijk betrokken waren. Er vonden vechtpartijen plaats met buurtbewoners en in de woning werden onder meer molotov-cocktails, messen en vuurwerk aangetroffen. Naar aanleiding hiervan heeft de burgemeester besloten de woning te sluiten. De woning wordt vanaf die tijd als anti-kraakwoning beheerd. De twee mannen zijn het niet eens met het besluit van de burgemeester. Volgens hen zijn zij het slachtoffer geworden van zogenoemde 'hostile audience problematiek'. Zij zouden zich enkel verdedigd hebben tegen de omwonenden en zouden dus niet verantwoordelijk zijn voor de verstoring van de openbare orde. De rechtbank in Den Haag verklaarde in mei 2010 een eerder beroep van de mannen ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201006303/1)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort heeft verleend voor de bouw van een dansgelegenheid aan de Westsingel. Op deze plek was voorheen een bioscoop gevestigd. Omdat het bestemmingsplan de komst van de dancing niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. Een architectenbureau is het niet eens met de komst van de dancing. Volgens het bureau is de vrijstelling niet toereikend, omdat daarin alleen vrijstelling is verleend voor het gebruik als dancing. Het gebouw zou ook te hoog zijn en op dat punt eveneens afwijken van het bestemmingsplan. Naar de mening van het architectenbureau had ook hiervoor vrijstelling verleend moeten worden. Verder zou de locatie aan de Westsingel ongeschikt zijn voor een dancing, omdat het in een rustige omgeving ligt en buiten het uitgaansgebied van Amersfoort. De rechtbank in Utrecht verklaarde in juni 2010 een eerder beroep van het bureau ongegrond. Tegen die uitspraak komt het bureau in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201006560/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

15.15 uur

Zitting over het zogenoemde 'verzet' tegen een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waarbij het beroep van een inwoonster uit Purmerend 'kennelijk' ongegrond is verklaard. De vrouw had, mede namens de Projectgroep Traverse Nee, beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan Traverse PSG Hoornselaan'. Dit plan maakt een brugverbinding over de Hoornselaan in Purmerend mogelijk tussen twee gebouwen van de Purmerendse Scholengroep (PSG). In de traverse zullen ook twintig leslokalen worden ondergebracht. De Raad van State heeft haar bezwaren tegen de traverse kennelijk ongegrond verklaard. Daarom is de zaak niet op een rechtszitting behandeld. De vrouw is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de Raad van State in verzet. De zitting zal uitsluitend gaan over de vraag of de Raad van State het beroep van de vrouw zonder rechtszitting ongegrond mocht verklaren. (zaaknummer 201005793/4)