Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: netbeheerders moeten alle energiebedrijven dezelfde dienstverlening bieden voor facturering

11-01-2011

Netbeheerders moeten alle energiebedrijven dezelfde dienstverlening bieden voor de facturering aan afnemers. Dit advies komt uit het Visiedocument Facturering dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vandaag publiceert. Nu kunnen sommige energiebedrijven tegen lagere kosten eenzelfde dienstverlening bieden aan haar klanten in verhouding tot nieuwkomers. Het gaat dan om energiebedrijven die voorheen of nu nog steeds tot dezelfde groep behoren als de regionale netbeheerder.

De dienstverlening van de energiebedrijven betekent in dit geval dat ze een combinatiefactuur aanbieden aan hun klanten: een factuur waarop de netwerkkosten en de kosten voor levering staan. De verschillen in de totstandkoming van deze combinatiefactuur leidt tot een ongelijk speelveld voor jonge energiebedrijven die voorheen niet tot een zelfde groep behoorden als een netbeheerder. Peter Plug, directeur van de Energiekamer van de NMa: Wij willen dat netbeheerders met de combinatiefactuur hun verantwoordelijkheid nemen en aan alle energieleveranciers dezelfde dienstverlening onder dezelfde voorwaarden bieden.

Plug: De NMa wil dat de netbeheerders nu in actie komen omdat het verplichte leveranciersmodel nog niet is ingevoerd. In 2008 zag het ernaar uit dat het verplichte leveranciersmodel spoedig ingevoerd zou worden; dit zou tot een meer gelijke concurrentiepositie voor de leveranciers leiden.