Wie moet wat gedogen?


* Publicatiedatum 01-01-2011

* Soort Correspondentie

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten eerst een aantal zaken helder zijn, zoals:
o Gaat het om openbare grond of niet-openbare grond? o Is er sprake van een lokale kabel of een niet-lokale kabel? o Wie is de rechthebbende op de gronden?
o Staan de kabels ten dienste van een openbaar elektronisch communicatienetwerk?

Wat is openbare grond?

Openbare grond wordt in de Telecommunicatiewet als volgt gedefinieerd in artikel 1.1. onder aa:

- "Openbare wegen met inbegrip van de daartoe behorende stoepen, glooiingen, bermen, sloten, bruggen, viaducten, tunnels, duikers, beschoeiingen en andere werken;

- Wateren met de daartoe behorende bruggen, plantsoenen, pleinen en andere plaatsen die voor eenieder toegankelijk zijn." De openbaarheid van wegen wordt bepaald door de Wegenwet en het gaat daarbij om de juridische positie van de weg. Op de wegenlegger van de gemeente staan alle wegen die geachte worden openbaar te zijn. Voor de openbaarheid van wateren geldt geen algemeen wettelijk regime. Bepalend is dat ze voor iedereen toegankelijk zijn.

Wat is niet-openbare grond?

Gronden en wateren die niet onder de bovenstaande definitie vallen behoren tot `niet-openbare gronden'.

Wat is een lokale kabel?

Lokale kabels zijn die kabels die de verbinding vormen tussen het telefoonstopcontact in een woning en de lokale (wijk)centrale of een vergelijkbare voorziening. In de praktijk is dit vrijwel altijd de zogeheten aansluitlijn.

Wat is een niet-lokale kabel?

Een niet-lokale kabel (of interlokale kabel) is een trunkkabel, die de punten waarin de lokale kabels bijeenkomen (wijkcentrum, lokale centrale, concentrator of vergelijkbare faciliteit) met elkaar verbindt.

Wat is een openbaar elektronisch communicatienetwerk?

De definitie is als volgt (Telecommunicatiewet artikel 1.1 onder h): "Een elektronisch communicatienetwerk dat geheel of hoofdzakelijk wordt gebruikt om openbare elektronische communicatiediensten aan te bieden, waaronder mede wordt begrepen een netwerk, bestemd voor het verspreiden van programma's voor zover dit aan het publiek geschiedt."

De gedoogplicht geldt als volgt (artikel 5.2 Telecommunicatiewet):


1. Een eigenaar of beheerder van openbare gronden moet de aanleg, instandhouding of opruiming van kabels (zowel lokale als niet-lokale) gedogen.

2. Er geldt een gedoogplicht voor aanleg, instandhouding en opruiming van niet-lokale kabels in niet-openbare grond, met uitzondering van tuinen en erven die grenzen aan bewoonde percelen.
3. Er geldt een gedoogplicht voor aanleg, instandhouding en opruiming van lokale kabels in niet-openbare grond (incl. tuinen en erven die grenzen aan bewoonde percelen) voor zover de aanleg van kabels nodig is voor het aansluiten van een gebruiker op een openbaar elektronisch communicatienetwerk.

4. Als het gaat om het aansluiten van gebruikers op een openbaar elektronisch communicatienetwerk is bovendien de eigenaar van een gebouw verplicht de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels in en aan hun gebouw te gedogen.

Is hiermee uw vraag niet beantwoord dan kunt u uw vraag mailen naar www.gedogen@opta.nl

Relevante publicaties

...

Beleidsregels

* Beleidsregels inzake de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels

Zie het origineel