Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Kamerverhuurbedrijven onder de loep (persbericht 001, 2011)

Zoals in elke bedrijfstak zijn ook commerciële kamerverhuurbedrijven aan regels gebonden. De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft nieuw beleid vastgesteld voor kamerverhuurpanden. Vanaf de zomer van 2010 wordt dat beleid projectmatig uitgevoerd. De gemeenteraad heeft daarom in het bijzonder voor kamerverhuurpanden regels opgesteld die zijn opgenomen in de Bouwverordening.

Een kamerverhuurpand is een gebouw met daarin niet-zelfstandige woonruimtes die aan bewoners worden verhuurd die niet in gezinsverband leven. Voor gebouwen die aan meer dan 4 bewoners ruimte bieden gelden de bijzondere kamerverhuurvoorschriften. De voorschriften voor kamerverhuurpanden richten zich met name op de brandveiligheid en de gezondheid van de bewoners. Er zijn bijvoorbeeld voorschriften voor de aanwezigheid van brandmelders en vluchtroutes, maar ook voor de aanwezigheid van toiletten, badkamers en keukens.Â

Onderzoek
In september en oktober 2010 heeft de gemeente onderzoek gedaan om een beeld te krijgen welke panden onder het kamerverhuurbeleid vallen. Daarop aansluitend wil de gemeente een indruk krijgen van de mate waarin de panden voldoen aan de voorschriften. Wanneer de indruk bestaat dat een pand waarschijnlijk helemaal niet voldoet aan de voorschriften voert de gemeente een formele inspectie uit. Dan worden de gebreken officieel vastgesteld. Eigenaren/verhuurders krijgen dan een periode de tijd om de gebreken te herstellen voor zover dat kan binnen de voorschriften.

Gevolgen voor kamerverhuurders
Eigenaren/verhuurders worden op de hoogte gesteld van de resultaten van het onderzoek en kunnen dan besluiten om eventuele gebreken alvast te herstellen. Wanneer problemen niet snel genoeg worden opgelost kunnen Burgemeester en Wethouders besluiten een pand te sluiten. Bewoning moet binnen een redelijke termijn worden gestaakt als kamerverhuur of bewoning van een pand volgens het bestemmingsplan niet mag.

Eerste resultaten
De gemeente heeft in 2010 ruim 60 panden onderzocht. In 33 panden bleek er sprake te zijn van commerciële kamerverhuur, een verdubbeling ten opzichte van 2007. Het overgrote deel bestaat uit panden met ongeveer 6 kamers. De medewerking van de verhuurders was vrijwillig. Vrijwel alle verhuurders hebben op een positieve manier meegewerkt.

Er blijkt een preventieve werking uit te gaan van het onderzoek, een belangrijk deel van de verhuurders werd zich bewust van zijn verantwoordelijkheid en gaat over tot aanpassingen. In veel kamerverhuurpanden kregen de onderzoekers de indruk dat één of meerdere bewoners zorg nodig hadden (hoewel de woonvoorziening zelf voldoet aan de normen). Het grootste deel van de panden voldoet (met uitzondering van wat kleinere gebreken) aan de regels. De onderzoekers kwamen geen levensbedreigende situaties tegen. Een derde van het aantal kamerverhuurpanden zal in 2011 nauwkeurig worden onderzocht. Het gaat daarbij over de handhaving van de regels, maar ook om sociaal-maatschappelijk zorgelijke situaties. Wanneer het nodig is wordt per pand een aanpak ontwikkeld en uitgevoerd.

Â