Frans Nauta presenteert rapport 'Olympisch goud, economisch goud'

11/01/2011 15:22

InnoSportNL

George de Jong (InnoSportNL): "Basis voor intensievere bijdrage aan Olympisch Plan 2028"

Op het Nationaal Sportcentrum Papendal presenteerde Frans Nauta vandaag het rapport 'Olympisch goud, economisch goud'. Gerard Dielessen, directeur NOC-NSF en Cees Oudshoorn, directeur VNO-NCW, namen het rapport in ontvangst.

"Investeren in innovatie is een voorwaarde om de complexe ambitie van het Olympisch Plan 2028 te laten slagen. Een ambitie die topprestaties vraagt in zowel topsport en breedtesport, als op sociaal-maatschappelijk en economisch vlak. Om mee te kunnen doen in de wereldtop zal Nederland zijn beperkte potentieel als relatief klein land, slimmer en effectiever tot bloei moeten brengen dan andere landen. Met de dynamiek rond het Olympisch Plan 2028 heeft Nederland de kans om als een van de eerste landen in de wereld een innovatiesysteem te ontwikkelen rond sport. Dit maakt het mogelijk een duurzame voorsprong op concurrerende sportlanden te creëren."

Aldus Nauta, als lector Innovatie Publieke Sector verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en als directeur van Climate-KIC Nederland aan de Universiteit Utrecht. Eerder was hij secretaris (2003-2004) en lid (2004-2005) van het Innovatieplatform en daarvoor (1998) oprichter van de stichting Nederland Kennisland. Nauta schreef het rapport samen met de HAN onderzoekers Marijn Gielen en Sybrand de Boer.

InnoSportNL opdrachtgever

De opdracht voor het schrijven van het rapport kwam van George de Jong, directeur van InnoSportNL. De Jong: "Ik ben blij dat een vooraanstaande innovatiedeskundige, die niet uit de sport zelf afkomstig is, bevestigt dat het opbouwen van een sportinnovatiesysteem in Nederland zowel kansrijk als noodzakelijk is. Op basis van de adviezen in het rapport, waarin wij op een aantal punten overeenstemming zien met reeds in gang gezette activiteiten, zullen wij op korte termijn vaststellen hoe wij als InnoSportNL nog intensiever willen gaan bijdragen aan de opbouw van het sportinnovatiesysteem en daarmee aan het slagen van het Olympisch Plan 2028."

Aanbevelingen

Het rapport bevat een sterkte-zwakte analyse van het huidige Nederlandse sportinnovatiesysteem. Op basis daarvan komen Nauta c.s. tot de volgende aanbevelingen voor de periode 2011-2016:


1. De uitwisseling met het bedrijfsleven in kennis- en productontwikkeling vergroten, door:


- Een forum op te zetten waar vragen en antwoorden gericht op sportinnovaties samen komen, met ten minste 300 stakeholders uit topsport, kennisinstellingen, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven. Drie innovatiemanagers sturen dit 'clubhuis voor innovatie' actief.


- 10 sportlaboratoria te ontwikkelen voor de top 10 sporten.


- In samenspraak tussen sport, wetenschap en bedrijfsleven per top 10 sport 'test-teams' met ieder 10 topsporters op te zetten.


2. (Startend) Ondernemerschap creëren rond sport(gerelateerde) innovaties, door:


- Aan de sportlabs een incubatorfunctie te ontwikkelen, waar per lab minstens 5 nieuwe ondernemers opstarten per jaar.


- Een seed-fonds te initiëren met investeringskapitaal van rond de 5 miljoen euro per jaar.


- Actief bestaande kennis en talent te scouten.


3. Sport(innovatie) onderzoek clusteren en laten groeien, door:


- Onderzoek te koppelen aan overkoepelende maatschappelijke thema's.


- 10 hoogleraren en 10 lectoren fulltime op sportonderzoek aan te stellen.


4. Onderwijs op niveau brengen, door:


- Op universitair niveau minstens een opleiding tot topsport coach en minstens een opleiding waar techniek en sport gekoppeld worden in te stellen, waar per jaar 100 studenten uitstromen


- Op hbo-niveau minstens een opleiding tot topsportcoach in te stellen en minstens 2 opleidingen waar techniek en sport gekoppeld worden in te stellen, waar ieder jaar 100 studenten uitstromen.

Download

Het rapport is als PDF te downloaden op de website van InnoSportNL:

http://www.innosport.nl/nl/media/InnoSportNL(underscore)nieuws/HAN(underscore)Rapport(underscore)Olympisch(underscore)goud%2C(underscore)economisch(underscore)goud%3B(underscore)een(underscore)innovatiesysteem(underscore)voor(underscore)de(underscore)sport?page=0

Onderschrift bij foto

Frans Nauta (midden) overhandigt het rapport 'Olympisch goud, economisch goud' aan Cees Oudshoorn (Directeur Beleid VNO-NCW, links) en Gerard Dielessen (Algemeen directeur NOC-NSF, rechts). Foto: Frans Ypma (APA).

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.innosport.nl