Provincie Flevoland


* Landelijk gebied (p-MJP)

Provincie investeert in Hanzestrook

Publicatiedatum: 11 januari 2011

Tussen Dronten en het Drontermeer wordt gelijktijdig met de aanleg van de Hanzelijn, naast de spoorlijn een nieuw fietspad aangelegd. Daarbij wordt er langs de Hanzelijn ook een landschaps- en natuurzone ontwikkeld. Deze nieuwe natuurstrook, inclusief het fietspad gaat de Hanzestrook heten.

De provincie heeft in 2008 een subsidie toegekend aan de gemeente Dronten voor de aanleg van een recreatief fietspad tussen Dronten en het Drontermeer. Dit fietspad vormt één van de ontbrekende schakels in het Hoofdnetwerk Recreatieve Fietspaden, dat de toeristisch- recreatieve trekpleisters van Flevoland met elkaar moet gaan verbinden. Inmiddels is het plan voor het fietspad uitgebreid met de aanleg van een landschaps- en natuurzone. De gemeente Dronten heeft de strook grond tussen de Hanzenlijn en de Zwolse tocht van Domeinen overgenomen. Deze strook wordt ingericht met natuur- en recreatieve voorzieningen. Het gaat dan ondermeer om picknickplekken en informatiepanelen. Tevens wordt een natuurvriendelijke oever langs de Zwolse tocht aangelegd. Het geplande fietspad wordt verlengd tot aan de Biddingringweg, zodat een betere aansluiting ontstaat met Dronten.

Prachtig voorbeeld

Gedeputeerde Recreatie en Toerisme, Andries Greiner: "Dit project is een prachtig voorbeeld hoe toeristisch- recreatieve doelstellingen en wensen ten aanzien van landschap, waterkwaliteit en natuur hand in hand kunnen gaan."

Financiering

De projectkosten van het gehele project bedragen ca. 1.72 mln euro. De provincie Flevoland draagt vanuit het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied (p-MJP) maximaal 860.000 euro. bij. De gemeente Dronten 745.000 euro en het overige bedrag wordt gefinancierd door Staatsbosbeheer (als toekomstig beheerder van de natuur- en recreatiestrook) en Zuiderzeeland (als beheerder van de Zwolse tocht).

Mooier, vitaler en leefbaarder

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Europese landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 (POP2) is een Europees subsidieprogramma dat projecten ondersteunt die uiteindelijk moeten leiden tot een mooier, vitaler en leefbaarder platteland.