essenscia lanceert Internationaal Jaar van de Chemie 2011

11/01/2011 11:00

ESSENSCIA

Sector legt klemtoon op duurzame ontwikkeling en communicatie met jongeren

Vanmorgen werd het Internationaal Jaar van de Chemie in België feestelijk ingeluid in aanwezigheid van premier Yves Leterme en een 150-tal bedrijfsleiders en stakeholders. essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, heeft een ambitieus activiteitenprogramma uitgewerkt waarmee ze in 2011 het groot publiek en vooral jongeren de chemie wil laten ontdekken. De sector kampt nog steeds met een gebrek aan instroom van jong talent en wil daarom tijdens een 'Week van de Chemie' van 28 februari tot 4 maart jongeren laten proeven van wetenschap en chemie. In het weekend van 21 en 22 mei zetten 60 bedrijven en kennisinstellingen de deuren open voor het groot publiek. Duurzame ontwikkeling is ondertussen het credo geworden van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences in ons land. Met een nieuw duurzaamheidsrapport maakt essenscia in het najaar de balans op hoe het is gesteld met de prestaties op het vlak van ecologie, economie en sociale relaties. Met de uitgifte van een speciale chemiepostzegel doet ook bpost zijn duit in het zakje tijdens dit feestjaar.

2011 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Chemie. In 1911 ontving Marie Curie de Nobelprijs voor Scheikunde en in datzelfde jaar zag de Internationale Vereniging voor Scheikundigen onder impuls van Ernest Solvay het levenslicht. Deze honderdste verjaardag is voor de industrie en de academische wereld een uitgelezen kans om de groeiende bijdrage van chemie in het dagelijks leven en welzijn in de kijker te zetten. Internationale vieringen zijn gepland in Parijs voor de openingsceremonie (27 en 28 januari) en in Puerto Rico in juli. Brussel is uitgekozen als gaststad om op 1 december de slotceremonie van het Internationaal Jaar van de Chemie te organiseren.

In de week voor de krokusvakantie (28 februari tot 4 maart) kunnen leerlingen en leerkrachten op verschillende locaties in het land een duik nemen in de wondere wereld van de chemie. De sector wil tijdens deze 'Week van de Chemie' ruim 7.500 jongeren bereiken. Zo komt de bekende Amerikaanse chemieprofessor Bassam Shakhashiri naar België om spectaculaire shows te geven met verrassende chemische reacties. Bij Technopolis in Mechelen geeft hij de kick-off van de jongerenweek met de recordpoging 'Het Grootste Labo van Vlaanderen'. Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar maken zelf badzout, haargel en tandpasta. Als 500 leerlingen slagen in deze opdracht, breekt Vlaanderen een nieuw record in het Guinness Book of Records. Tijdens een 'Creativiteitsmarathon' zoeken 100 jongeren uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs bij Living Tomorrow gedurende 24 uur een creatieve oplossing voor wereldproblemen. Het winnend team stoot door naar de Europese finale van de Innovation Camps.

"Chemie en life sciences hebben een belangrijke toekomst in Europa en in België. Onze opdracht bestaat erin jongeren hiervan bewust te maken en de essentiële bijdragen van onze industrie tot de grote uitdagingen van de moderne wereld beter te communiceren. Deze boodschap staat centraal in al onze activiteiten. Dat is nodig, want uit een studie van de universiteit van Leuven blijkt dat de vergrijzing in de chemie hard toeslaat. In Vlaanderen zullen naar schatting 10.000 werknemers de komende vijf jaar de sector verlaten omdat ze de pensioenleeftijd hebben bereikt", vertelt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia.

Precies vijf jaar na de laatste opendeurdagen van de chemie en life sciences, zet de sector opnieuw de deuren open voor het groot publiek. Op zaterdag 21 en zondag 22 mei kunnen bezoekers een kijkje komen nemen achter de schermen van 60 bedrijven en kennisinstellingen.

Wouter De Geest, voorzitter van essenscia: "Voor onze ondernemingen is deze opendeur een mooie gelegenheid om aan te tonen dat chemie overal aanwezig is in ons dagelijks leven en dat zij vele oplossingen biedt dankzij niet aflatende investeringen in duurzame innovatie. Onze sector haalt immers haar legitimatie uit de antwoorden op de grote uitdagingen van de wereld zoals voedselvoorziening, water, gezondheid, klimaatverandering, zuinig omgaan met energie en gebruik van alternatieve grondstoffen."

Duurzame ontwikkeling is de tweede prioriteit van essenscia voor het Internationaal Jaar van de Chemie. In 2009 was de sector de pionier met de publicatie van een duurzaamheidsrapport voor gans de chemie, kunststoffen en life sciences. In het najaar maakt essenscia de balans op hoe het is gesteld met de ecologische, economische en sociale prestaties van de sector. De federatie zal het rapport in alle openheid en transparantie opstellen in overleg met diverse stakeholders zoals vakbonden, ngo's, universiteiten en experts.

Op 27 april komt Bertrand Piccard, ontdekkingsreiziger en de drijvende kracht achter het Solar Impulse Project, naar België. Tijdens het jaarlijks event van essenscia zal Piccard het passioneel verhaal vertellen over het Solar Impulse Project, een droom die werkelijkheid wordt dankzij Belgische industriële know-how, open innovatie en samenwerking tussen bedrijven en mensen uit verschillende sectoren.

Een overzicht van alle activiteiten tijdens het Internationaal Jaar van de Chemie vindt u op www.chemie2011.be.

Meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel