NCRV

Terug naar mijn Roti: Op de fiets door het district Commewijne

Ingezonden door NCRV op 17 december, 2010 - 15:54 Uitzenddatum:
dinsdag, 11 januari, 2011 - 19:25
Zender:
Nederland 2

Hoe voelt het om na bijna dertig jaar terug te gaan naar het land waar je geboren bent? Is het als thuiskomen, een feest der herkenning, of is het een cultuurshock? Ramon Beuk, topkok, schrijver en ondernemer, maakt in het NCRV-programma Terug naar mijn Roti een (her)ontdekkingsreis door Suriname.

Dinsdag in de tweede aflevering steekt Ramon vanuit Paramaribo de Surinamerivier over en doorkruist hij op de fiets het district Commewijne, bekend om de vele oude plantages. De meesten zijn niet meer in gebruik en in verval geraakt, maar worden nog wel bewoond.

Op een van die oude plantages, Peperpot, maakt Ramon bij een Javaanse familie een selematan mee, een herdenkingsplechtigheid. Het is precies 1000 dagen geleden dat het jongste kind van de familie is overleden - pas zeven maanden oud. Om hem te gedenken komen alle imams uit de buurt naar het familiehuis om te bidden. De hele dag wordt er door de vrouwelijke familieleden gekookt want na de plechtigheid krijgt iedereen een traditionele Javaans maaltijd mee naar huis, gewikkeld in een bananenblad.

Ook brengt Ramon nog een bezoek aan de naburige plantage Frederiksdorp. Deze plantage is in de loop der jaren door de eigenaar gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Ramon krijgt een indruk hoe het er vroeger heeft uitgezien.
Programma:
Terug naar mijn Roti
Presentator:
Ramon Beuk
Website:
Terug naar mijn Roti
Meer informatie:

NCRV Communicatie, Marielle Groenendijk marielle.groenendijk@ncrv.nl / pers@ncrv.nl, telefoon 035 - 671 9466.

* ""