Gemeente Bronckhorst

Inwoners tevreden over volumesysteem

B en w willen voor komende periode nog scherpere doelen om afval te verminderen

In 2007 is in Bronckhorst een nieuw afvalinzamelingssysteem ingevoerd, het zogenaamde volumesysteem. Na een aantal jaren waarin dit systeem en de afvalscheidingsmogelijkheden steeds verder zijn uitgebreid was het tijd voor een evaluatie. B en w stemden vandaag in met de uitkomsten en de raad bespreekt deze in maart. De evaluatie is samen met inzamelaar Berkel milieu uitgevoerd en bestond onder meer uit een eigen onderzoek naar de afgesproken werkwijzen en een tevredenheidsonderzoek waaraan 420 inwoners deelnamen (representatief aantal). Dit leidde onder andere tot de volgende conclusies: . De belangrijkste doelstelling om het restafval te verminderen, is ruimschoots gehaald. Dit is met 13% gedaald (2006: 234 kg rest en in 2009: 203 kg rest per inwoner) . Het doel om een daling van het GFT-afval te realiseren, is niet gehaald. Dit steeg juist met 3% (2006: 163 kg GFT en in 2009: 168 kg GFT per inwoner). Hiervoor is geen duidelijke verklaring. De actie om inwoners te bewegen thuis te composteren (gratis compostvat en cursus) heeft zich niet vertaald in een daling van de hoeveelheden GFT-afval . Met de invoering van het volumesysteem is het zwerfvuil niet toegenomen, maar juist gedaald met bijna 5.000 kg per jaar. Dit komt mede door de gevoerde zwerfvuil(handhavings)acties . De ondervraagden zijn (zeer) tevreden over de huidige kwaliteit van ledigen van de containers, de mogelijkheden voor het scheiden van oud papier, glas en tuinafval. Het gemiddelde rapportcijfer voor de afvalinzameling is een 7,5 . De ondervraagden blijken minder positief over de mogelijkheid om kunststof verpakkingen gescheiden in te zamelen (rapportcijfer 6,5). Relatief veel mensen in het buitengebied scheiden kunststof verpakkingen niet. De ondervraagden zijn best tevreden over de milieuparkjes, de acties die worden ondernomen tegen zwerfvuil en de afvalbrengpunten. Als ze informatie over de afvalverwijdering zoeken, wordt door bijna 90% van hen de afvalkalender geraadpleegd . De gemiddelde kosten per aansluiting zijn gedaald van E 224,42 naar E 211,63. Inwoners zijn gemiddeld dus goedkoper uit. Een reductie van 5,7% ten opzichte van 2006. Dit wordt onder meer veroorzaakt doordat minder restafval is aangeboden en daarmee lagere verwerkingskosten van toepassing zijn

Deze evaluatie is de basis voor nieuwe doelen voor de periode 2011-2015: we willen dan een verlaging van de hoeveelheid restafval en grofvuil per inwoner per jaar naar 150 kg in 2015 (onderdeel van de campagne afvalvrij.nl, waarin we streven naar 10 kg restafval per inwoner per jaar in 2030). In 2009 bedraagt dit cijfer nog 203 kg per inwoner. Ook mogen de totale kosten voor afvalbeheer niet omhoog ten opzichte van de huidige kosten per aansluiting. Verder willen we een goede service blijven geven, zodat inwoners hun afval ook eenvoudig gescheiden kunnen blijven aanbieden. Het gemiddelde rapportcijfer van 7,5 voor de afvalinzameling wordt als doelstelling gehandhaafd. Tevens zetten we ons in voor regionale samenwerking bij de verwerking van afval en het blijven stimuleren van inwoners om deel te nemen aan gescheiden afvalinzameling en acties. Om deze doelen te halen, willen we de komende tijd een aantal onderzoeken doen. Onder andere willen we de consequenties van de invoering van een volume- en frequentiesysteem (waarbij inwoners gaan betalen voor het aantal keren dat ze de container aan de weg zetten) nader bekijken. Ook willen we onderzoeken of een proef opgezet kan worden voor het aan huis inzamelen van kunststof verpakkingen in een deel van het buitengebied. Dit ter vervanging van eenmaal in de maand de inzameling van de groene container. Verder willen we de mogelijkheid bekijken voor een brengpunt in Bronckhorst waar enkele grote stromen ingeleverd kunnen worden. Hierbij is te denken aan de gescheiden grotere stromen van snoeihout, puin, hout, maar ook de inzameling van wit- en bruingoed, piepschuim en plastic gebruiksvoorwerpen, zoals plastic tuinstoelen. Deze zitten nu in Zutphen en Doetinchem. Daarnaast wordt onderzocht of de huidige milieuparkjes voldoende zijn en het wenselijk is om nog containers te plaatsen voor andere afvalstromen of te vervangen.

Wethouder afval en milieu André Baars. "Ik ben blij met dit resultaat. Veel inwoners blijken tevreden over ons afvalinzamelingsysteem en zijn de afgelopen jaren steeds beter gaan scheiden. Dit is niet alleen goed voor hun portemonnee, maar ook voor het milieu. De gescheiden ingeleverde afvalstromen worden gerecycled en hergebruikt. Nu gaan we kijken hoe we het restafval nog verder naar beneden kunnen krijgen, want ons streven is nog veel meer afval te scheiden zodat het als grondstof voor nieuwe producten kan dienen."

Hengelo (Gld), 11januari 2011