Gemeente De Wolden


Persbericht








Zuidwolde, 11 januari 2011




Automatisch kwijtschelding van belastingen in De Wolden


Opnieuw vermindering van administratieve lasten voor inwoners


Inwoners van De Wolden aan wie in 2010 kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en waterschapsheffingen is toegekend, hoeven in 2011 geen nieuwe aanvraag in te dienen. Dit is het resultaat van een geautomatiseerde toetsing. Door de nieuwe werkwijze hoeven ook inwoners met een inkomen rond het bijstandsniveau jaarlijks niet opnieuw een aanvraag in te dienen. Hierdoor ontstaat voor de inwoner én gemeente een vermindering van administratieve lasten.

De Wolden heeft de gegevens van de aanvragers in 2010 voorgelegd aan het Inlichtingenbureau. Dit bureau is opgericht in 2001 door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het Inlichtingenbureau ontwikkelde de zogeheten geautomatiseerde kwijtscheldingstoets. Met deze toets is door bestandsvergelijking eenvoudig vast te stellen of iemands inkomen en vermogen is veranderd ten opzichte van het voorgaande jaar. Is het gelijk gebleven, dan verleent de gemeente direct opnieuw kwijtschelding.

De toets wijst nadrukkelijk geen enkel huishouden af voor recht op kwijtschelding. Op basis van een aantal voorwaarden kijkt de gemeente alleen welke huishoudens hoe dan ook in aanmerking komen voor kwijtschelding. Voor de overige huishoudens blijft de situatie ongewijzigd. Zij moeten net als voorgaande jaren een schriftelijke aanvraag voor kwijtschelding indienen

De afgelopen jaren werd aan bijstandsgerechtigden al automatisch kwijtschelding verleend. Door de nieuwe werkwijze hoeven ook inwoners met een inkomen rond het bijstandsniveau jaarlijks niet opnieuw een aanvraag in te dienen. Hierdoor ontstaat voor de inwoner en gemeente een vermindering van administratieve lasten. Inwoners die door deze toetsing in aanmerking komen voor kwijtschelding ontvangen binnenkort bericht van de gemeente.