Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
138 Vragen van de heer T.W. Schipper
(ingekomen 15 november 2010 en antwoorden door het college verzonden op11 januari 2011 )

Als gevolg van (zeer noodzakelijke) onderhoudswerkzaamheden wordt de Oranjebrug tussen Hoograven en Rivierenwijk afgesloten van 24 november 2010 tot minimaal 7 maart 2011. Deze maatregel wordt als zeer ingrijpend ervaren door zowel bewoners van Rivierenwijk en Hoograven als de winkeliers aan de Diamantweg en Smaragdplein. Omwonenden van de Oranjebrug maken voor hun boodschappen gebruik van deze winkelvoorzieningen en de markt Smaragdplein, maar de brug is bijvoorbeeld ook de kortste verbinding voor kinderen uit Rivierenwijk die gebruik maken van de bibliotheek. Dagelijks maken ook vele fietsers uit de aanliggende wijken gebruik van de brug. Volgens het wijkbericht dat is verspreid, is het niet mogelijk een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug te plaatsen. Dat laatste verbaast de SP ten zeerste, omdat er ten Noorden van de brug aan Hoogravense kant het Viconaterrein ligt, dat in de naaste toekomst niet wordt bebouwd. Qua ruimte voor een noodoplossing is deze plek waarschijnlijk nog beter geschikt dan dat het geval was bij de Rode Brug. Bij navraag hierover door een omwonende werd door ook de gemeente aangegeven dat er voor een noodvoorziening geen budget zou zijn. Dit alles leidt de SP tot de volgende vragen.


1. Wat is werkelijke reden dat er bij de Oranjebrug geen tijdelijke oplossing wordt aangebracht voor fietsers en voetgangers? Door het besluit tot aanleg van de tijdelijke noodbrug is de vraag niet meer relevant.
2. Bent u bereid dit besluit te heroverwegen en alsnog zorg te dragen voor een tijdelijke fietsters- en voetgangersbrug? Ja.


3. Zo ja, op welke termijn wordt die tijdelijke voorziening aangebracht? De tijdelijke voetgangers en fietserbrug is op 13 december 2010 in gebruik genomen.

Oranjebrug en Viconaterrein

Noodoplossing Rode Brug

---- --
2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
137 Vragen van de heer drs. R. Post
(ingekomen 14 november 2010
en antwoorden door het college verzonden op 11 januari 2011 )

Van 24 november tot en met 7 maart wordt de Oranjebrug (tussen de Waalstraat en de Diamantweg) vanwege groot onderhoud afgesloten voor al het verkeer. In tegenstelling dat bijvoorbeeld de langdurige afsluiting van de Rode Brug wordt in dit geval geen tijdelijke loopbrug aangelegd. Veel beweoners van de Rivierenwijk, die veel gebruik maken van de Oranjebrug, zijn hierover teleurgesteld. Gisteren hebben zij meer dan zeshonderd handtekeningen aangeboden aan het wijkbureau. De PvdA wil weten waarom zo'n tijdelijke loopbrug niet wordt aangelegd en vraagt het college de mogelijkheid hiertoe alsnog te onderzoeken.


1. Bent u bekend met het feit dat bewoners van de Rivierenwijk meer dan zeshonderd handtekeningen hebben aangeboden aan het wijkbureau Zuidwest van mensen die een tijdelijke loopbrug willen gedurende de afsluiting van de Oranjebrug (AD/UN, 13 november 2010)? Ja. Inmiddels hebben wij op 23 november 2010 besloten aan dit verlangen tegemoet te komen.


2. Klopt het dat zo'n loopbrug niet zal worden aangelegd, omdat daarvoor geen ruimte is? Zie het antwoord hierboven onder 1.

Indien dit inderdaad klopt, heeft de PvdA de volgende vragen:


3. Kunt u toelichten waarom in het geval van de Oranjebrug geen ruimte is voor een loopbrug, terwijl bij andere langdurige afsluitingen, zoals van de Rode Brug, wel is gekozen voor een tijdelijke loopbrug? Een oplossing zoals bij de Rodebrug (drijvende draaibrug) is hier niet mogelijk omdat het vaarwater beschikbaar moet blijven voor het scheepvaartverkeer, zoals de vuilnisboot, de bierboot en de baggerboten voor de door HDSR uitgevoerde baggerproject (circa 30 doorvaarten per dag) De draaibrug zou dan meer open dan dicht zijn.


4. Bent u bekend met het feit dat de Oranjebrug veel wordt gebruikt door fietsers en voetgangers en dat zonder tijdelijke brug veel omwonenden en gebruikers van de Oranjebrug hiervan last ondervinden? Ja. Zie verder het antwoord hierboven onder 1


5. Deelt u de mening dat omwonenden die slecht ter been zijn en bijvoorbeeld boodschappen moeten doen op het Smaragdplein hierdoor in het bijzonder worden gedupeerd? In eerste instantie gingen wij er van uit dat de bewoners tijdelijk een beroep konden doen op de aanwezige voorzieningen in de Rivierenwijk.


6. Bent u bereid alsnog de mogelijkheden van een tijdelijke loopbrug te onderzoeken en de gemeenteraard en de bewoners hierover te informeren? Ja, de tijdelijk brug is op 13 december 2010 in gebruik genomen..


7. Op welke andere manieren wordt de overlast als gevolg van het afsluiten van de Oranjebrug zo veel mogelijk beperkt?

N.v.t.

---- --
2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
136 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 13 november 2010
en antwoorden door het college verzonden op 11 januari 2011 )

Schriftelijke vragen van Stadspartij Leefbaar Utrecht, over het maandenlang buiten gebruik nemen van de Oranjebrug.

In het kader van groot onderhoud wordt de Oranjebrug tussen 24 november a.s. en eind maart 2011 uit bedrijf genomen. Je kunt er dus zeker 4 maanden niet meer overheen. De Oranjebrug vervult een belangrijke verbinding tussen Rivierenwijk enerzijds en Hoograven anderzijds. De meest nabijgelegen bruggen (bij de Vondellaan/Briljantweg en de tGoylaan/Socrateslaan) liggen meer dan 500 meter verderop. Hoewel het onderhoud noodzakelijk is, is het met name voor fietsers en voetgangers ongelukkig dat deze verbinding maandenlang buiten gebruik zal worden gesteld. Terwijl door het matige voorzieningenniveau van met name Rivierenwijk de verbinding met het winkelcentrum Smaragdplein erg belangrijk is.

Stadspartij Leefbaar Utrecht is van mening dat de overlast (die de onderhouds-werkzaamheden aan de Oranjebrug ontegenzeggelijk met zich meebrengen) beperkt moet worden. Wij hebben ernstige twijfels of dat ook werkelijk gebeurt. Daarom stellen wij de volgende vragen aan het college:


1. Ingetrokken

De fractie van Stadspartij Leefbaar Utrecht heeft de vragen 1, 2 en 4 op 24 november 2010 per e-mail ingetrokken.


2. Ingetrokken.


3. In een artikel in het AD/UN van zaterdag 13 november (ook wij hebben, net als Rivierenwijkers, nog geen wijkbericht over de maandenlange afsluiting gezien) begrijpen wij dat er geen noodbrug voor fietsers en voetgangers is voorzien. Is hier in de financiering van dit groot onderhoud geen rekening mee gehouden? Zo nee, waarom niet? In de financiering van dit groot onderhoud is geen rekening gehouden met een tijdelijke brug. In eerste instantie gingen wij er van uit dat de bewoners tijdelijk een beroep konden doen op de aanwezige voorzieningen in de Rivierenwijk.


4. Ingetrokken.

---- --