Ingezonden persbericht


Vertoning 'Come un uomo sulla terra' (as a man on earth) dinsdag 11 januari, Keizersgracht 96 Amsterdam

Deze 60 minuten durende aangrijpende Italiaanse documentaire - ondertiteld in het engels - portreteert een drietal migranten die Libië hebben doorkruist om in Italie aan te komen. Deze film gemaakt in samenwerking met een migranten-videoproject gaat over hun ervaringen en over de deals tussen Italie en Libië (aangaande migratiestop, financiering detentiecentra, externalisatie van EU-grenzen). Zie oa voor korte preview:
http://comeunuomosullaterra.blogspot.com/2008/01/since-2003-italy-and-europe-have-asked.html

Na de film willen we tevens aandacht worden besteed aan de aanstaande karavaan van Bamako/Mali naar Dakar/Senegal (waar het Wereld Sociaal Forum plaatsvindt febr. 2011). Deze karavaan voor vrijheid van beweging en rechtvaardige ontwikkeling (26/1 t/m 3/2) is een samenwerking van de Association Malienne des Expulsés en Afrique-Europe Interact (http://www.afrique-europe-interact.net/?article_id=113&clang=1). Onderweg zal een scala van ontmoetingen, acties,presentaties en uitwisseling in steden en dorpen plaatsvinden. Ook tijdens deze karavaan zal de externalisatie van de EU-grensbewaking (verplaatsing van de feitelijke EU-grens steeds dieper in het Afrikaanse continent) één van de thema's zijn van de karavaan: uitzettingen (betaald door EU) van Mauretanie naar Mali, grenspost bekostigd door EU, Frontex-marineboot in haven Dakar, EU-subsidies voor anti-migratie-projecten.

Deze bijeenkomt willen we houden in de serie 'Frontex: europese grensbewaking en het verzet ertegen' welk al een aantal keren is gehouden, deels met aanwezigheid van gasten van zelforganisaties uit Afrika. Meer info hierover:
http://www.allincluded.nl/index.php/actie/campagne-tegen-frontex-09/198

Iedereen is van harte welkom.