Gemeente Binnenmaas

RIVM rapport brand Moerdijk

Dinsdagavond 11 januari 2011 hebben de burgemeesters Van der Velde van Breda en Brok van Dordrecht om 17.40 uur een gezamenlijke persverklaring gegeven. De aanleiding was het verschijnen van het rapport van het RIVM over de effecten van de brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk.

Resultaten RIVM-rapport

De resultaten van de luchtmetingen voor de regio Zuid-Holland Zuid tijdens en na het incident zijn inmiddels bekend. De conclusie is dat er geen nadelige effecten zijn te verwachten voor de gezondheid bij inademen van de lucht.

Daarnaast zijn er monsters aan de grond genomen. Uit deze monsters blijkt dat tot 10 kilometer van het brongebied lichte verhogingen van dioxine zijn aangetroffen. Dit is echter niet ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar, zo stelt het RIVM.

Over de analyse van de grondmonsters is het volgende te melden: Nabij Strijensas is in 1 grasmonster een meer dan gebruikelijke verhoging van dioxine aangetroffen. Hier wordt nader onderzoek naar gedaan. Verder dan 10 kilometer gemeten zijn er onvoldoende gegevens voorhanden. Hier wordt nader onderzoek naar gedaan. Voor wat betreft gewassen zijn er nog geen meetresultaten bekend.

Gezondheid en adviezen

Er is geen aanleiding om een nader gezondheidsonderzoek te doen. De gezondheidsadviezen van het RIVM wijken niet af van eerder gegeven adviezen:

Mensen wordt afgeraden om in de getroffen regio groenten van het land te eten. Ook moet contact met roetdeeltjes worden vermeden. Het advies aan bewoners met klachten is om zich te melden bij de huisarts. De verwachting is dat mensen die tot nu toe geen klachten hebben gehad, deze ook niet meer zullen krijgen.

Bijzondere aandacht gaat nu uit naar de hulpverleners die ter plaatse zijn geweest. Deze medewerkers hebben meer risico gelopen vanwege een mogelijk hogere blootstelling. Hun gezondheidssituatie is een belangrijk punt van aandacht. Ook anderen die langdurig dichtbij zijn geweest tijdens de brand, zoals journalisten, doen er goed aan zich te laten registreren bij de ARBO, GGD of een bedrijfsarts.

Het advies van het RIVM is voorlopig. Wij willen uiterst zorgvuldig handelen en zullen ook de nieuwe meetresultaten weer goed beoordelen. Als de nadere resultaten bekend zijn, zullen wij hierover berichten.

Het RIVM rapport is na te lezen op www.crisis.nl.

Via de links hieronder kun u de verklaring van burgemeester Brok nalezen en het definitief advies van het gezondheidsonderzoek naar aanleiding van de brand in Moerdijk.

verklaring burgemeester Brok download
Definitief advies gezondheidsonderzoek download