Rechtbank Utrecht


Registratieplicht prostituees blijft in stand

12 januari - De registratieplicht voor prostituees in de gemeente Utrecht blijft in stand. Dat heeft de rechter woensdag geoordeeld in een kort geding dat was begonnen door de grootste exploitant van seksinrichtingen in Utrecht.

De gemeente Utrecht voerde de registratieplicht eind vorig jaar in nadat signalen van mensenhandel en gedwongen prostitutie waren ontvangen. Volgens de gemeente wordt met de registratie het belang van de prostituees en het algemeen belang gediend. Volgens de exploitant doet zich in Utrecht echter geen mensenhandel van enige betekenis voor en zou het enige effect van de registratieplicht zijn dat de prostituees naar andere gemeentes verhuizen of in de illegaliteit verdwijnen. De exploitant zou bovendien financiële schade lijden.

De rechter mag een gemeentelijke verordening alleen buiten werking stellen wanneer die verordening onmiskenbaar onverbindend is. De rechter toetst dat terughoudend. De rechter oordeelde dat de exploitant zijn stellingen onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt en wees de vordering daarom af.

LJ Nummer

BP0491

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 12 januari 2011