Ingezonden persbericht


Persbericht
Dit is een gezamenlijk persbericht van de Nederlandse Transplantatie Stichting en de Nierstichting

Nierstichting draagt uitvoering Subsidieregeling donatie bij leven over aan Nederlandse Transplantatie Stichting

12 januari 2011 - Vanaf 1 januari 2011 voert de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Subsidieregeling donatie bij leven uit. Het gaat om een regeling voor vergoeding van kosten die het gevolg zijn van het afstaan van een nier of een deel van een lever. De Nierstichting stond tien jaar geleden aan de basis van deze regeling, vanuit de overtuiging dat financiële belemmeringen niet in de weg mogen staan van levende donatie. Reden voor de overgang van de Nierstichting naar de NTS is dat het ministerie het wenselijk vindt dat een ministeriële regeling zoals de Subsidieregeling donatie bij leven, wordt uitgevoerd door een organisatie binnen de semi-overheid. Volgens de NTS is donatie bij leven essentieel om de wachtlijst voor transplantaties terug te dringen.

Mensen die besluiten bij leven een nier of een gedeelte van de lever af te staan kunnen worden geconfronteerd met extra kosten als gevolg van deze ingreep. Zo kunnen mensen met een eigen bedrijf te maken krijgen met inkomstenderving. Bovendien worden niet alle medische kosten door de zorgverzekering vergoed. Voor deze kosten kunnen donoren een beroep doen op de Subsidieregeling donatie bij leven. De overgang van de Nierstichting naar de NTS heeft geen gevolgen voor de kosten die voor vergoeding in aanmerking komen: de kostenposten die vóór 2011 in aanmerking kwamen voor subsidie, blijven ongewijzigd.

Donatie bij leven essentieel voor terugdringen wachtlijst "De Nierstichting is een groot voorstander van donatie bij leven. Wij stimuleren levende donatie door randvoorwaarden zoals financiering en wachttijd te verbeteren, voorlichting te verstrekken en innovaties in de zorg op dit gebied te initiëren." aldus Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting.

Volgens Bernadette Haase, directeur van de Nederlandse Transplantatie Stichting sluit de uitvoering van de Subsidieregeling donatie bij leven prima aan bij de rol die de NTS heeft om donatie bij leven in Nederland optimaal te ondersteunen. "Donatie bij leven is essentieel om de wachtlijst voor transplantaties terug te dringen."

Meer informatie
Op www. Nierstichting.nl is te zien met welke projecten en activiteiten de Nierstichting donatie bij leven blijft ondersteunen, daar is bijvoorbeeld de uitgebreide brochure 'Nierdonatie bij leven' aan te vragen. Ook de website www.donatiebijleven.nl bevat informatie over donatie bij leven en de subsidieregeling. Hier is ook een aanvraagformulier beschikbaar. Donoren, zorgverzekeraars en medische professionals kunnen als ze vragen hebben contact opnemen met de contactpersoon donatie bij leven van de NTS. Dit kan telefonisch op nummer 071 57 95 777, of door een e-mail te sturen naar donatiebijleven@transplantatiestichting.nl.

Noot voor redacties,