Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Controle op lozing meststoffen in sloot

Publicatiedatum : 7 januari 2011

Op het erf van veeteeltbedrijven blijven onbedoeld altijd resten achter van mest en veevoer. Deze stoffen mogen na een regenbui niet in de sloot komen. Nu de koeien op stal staan gaan onze handhavers controleren of veehouders de juiste maatregelen treffen om deze verontreiniging van oppervlaktewater tegen te gaan.

Er zijn meer dan 1.600 veeteeltbedrijven tussen het Noordzeekanaal en De Cocksdorp op Texel. Wij gaan dit jaar een derde controleren. De opslag van mest en veevoer is een groot aandachtspunt. Stoffen die vanuit mest en veevoer in het slootwater terechtkomen kunnen een forse groei van algen en waterplanten tot gevolg hebben. Dit gaat ten koste van vissen en planten in de sloot én is slecht voor de doorstroming.

Controles in 2010

Vorig jaar zijn een kleine vierhonderd controles uitgevoerd in de gemeenten Beemster, Landsmeer, Kggenland, Schagen en Amsterdam. 47 Bedrijven voldeden niet aan het Lozingsbesluit open teelt en veehouderij (Lotv). Meest voorkomend was de lozing vanaf het erf van vervuild regenwater in de sloot (26 gevallen). De meeste bedrijven bleken bij hercontrole verbeteringen te hebben aangebracht en voldeden vervolgens aan de wettelijke voorschriften van de Lotv.

Waarop wordt gecontroleerd?

Lozingen afkomstig van het erf in oppervlaktewater. Het gaat om voerresten en mest die met regenwater in de sloot terecht komen. Daarnaast wordt ook gecontroleerd of melkspoelwater, huishoudelijk afvalwater van het bedrijf en lozingen bij nevenactiviteiten (bijvoorbeeld van een kleine camping) correct plaatsvinden.

Controleurs geven tips

Onze handhavers controleren niet alleen, tijdens de bedrijfsbezoeken geven ze ook handige tips. Bijvoorbeeld hoe de veevoederopslag op de juiste manier kan worden afgedekt. En hoe het erf het beste schoon gehouden kan worden. Met deze maatregelen kan voorkomen worden dat vervuild hemelwater vanaf het erf in het oppervlaktewater terecht komt. Door nog zorgvuldiger te werken is vaak al direct wat aan de waterkwaliteit te doen. Het Lotv gaat er vanuit dat de veehouders met relatief eenvoudige preventieve maatregelen kunnen voorkomen dat er een lozing van verontreinigd afvalwater op het oppervlaktewater plaatsvindt.