Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen heeft 590 beeldbepalende panden en objecten

12-01-2011 |

Vlaardingen heeft 590 beeldbepalende panden en objecten. Een beeldbepalend pand of object heeft karakteristieken die Vlaardingen als stad een herkenbaar gezicht geven. De inventarisatie brengt het cultuurhistorische kapitaal van de stad in kaart en biedt een basis om de panden en objecten te beschermen.

De stichting Dorp, Stad en Land (DSL) is in opdracht van de gemeente aan het werk gegaan met een groslijst van ongeveer 850 panden en objecten, samengesteld door de Historische Vereniging Vlaardingen. DSL heeft bij elk pand en object gekeken naar de ontstaansgeschiedenis, de bouwstijl, de uniciteit, het lokale belang, de relatie tot de omgeving, de ligging en de technische staat. Hier zijn punten voor toegekend. Op basis van de scores geeft DSL 590 panden en objecten het predicaat `beeldbepalend'. Hiervan zijn 153 panden en objecten als bijzonder waardevol aangemerkt.

Beschermd stadsgezicht
Van de 590 beeldbepalende panden en objecten liggen er 399 in het gebied dat waarschijnlijk tot beschermd stadsgezicht wordt aangewezen door de rijksoverheid. In een beschermd stadsgezicht wordt gezorgd dat het karakter behouden blijft en nieuwbouw afgestemd wordt op de omgeving. Het besluit hierover wordt niet eerder dan volgend jaar verwacht.

Beleid
Een officieel aangewezen beeldbepalend pand of object wordt in bestemmingsplannen aangeduid als `karakteristiek'. Binnen het beschermd stadsgezicht heeft de gemeente voldoende mogelijkheden om beeldbepalende panden en objecten te beschermen. In bestemmingsplannen voor gebieden buiten het beschermd stadsgezicht kunnen bepalingen komen voor karakteristieke panden waardoor de historische waarde mee kan wegen bij sloop- en nieuwbouwplannen. De monumentencommissie zal adviseren over veranderingen aan karakteristieke panden. In de nieuwe welstandsnota komt beleid voor karakteristieke panden, waardoor karakteristieke waarden beschermd kunnen worden. Ook bekijkt de gemeente nog welke beeldbepalende panden of objecten in aanmerking komen voor aanwijzing als gemeentelijk monument.

Bespreking beleid in raadscommissie 3 februari 2011 Na de bespreking van het beleid voor de beeldbepalende panden en objecten op 3 februari in de raadscommissie zal de gemeente alle eigenaren uitnodigen voor een informatiebijeenkomst. De eigenaren krijgen vervolgens een brief met het voornemen tot aanwijzing van hun pand of object als beeldbepalend. Zij kunnen desgewenst een zienswijze indienen.

Zie ook

Documenten


* Inleiding inventarisatie waardevolle objecten Vlaardingen
* Inventarisatie waardevolle objecten Vlaardingen
* Nagekomen objecten mbt inventarisatie waardevolle objecten Vlaardingen

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000