Unie van Waterschappen

Voorzitter Unie van Waterschappen in NOS journaal

Vanavond vertelt Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen, in het NOS-journaal van 18.00 en 20.00 uur over de maatregelen die de waterschappen hebben genomen sinds de wateroverlast van 1995.

Het water staat nu weliswaar hoog en het Rijnwater stijgt nog steeds, maar door al het werk dat de afgelopen jaren onder andere door de waterschappen is verzet, is de overlast beperkt gebleven.

Rivierdijkversterkingen

Naar aanleiding van de extreem hoge waterstanden op de Rijn en de Maas in het begin van 1995 heeft het Kabinet besloten tot een drastische versnelling van de bestaande plannen voor de rivierdijkversterkingen.

Deltawet Grote Rivieren

Het parlement nam, met het schrikbeeld van februari 1995 voor ogen, in datzelfde jaar een noodwet aan - de Deltawet Grote Rivieren - en stelde daarmee zo'n 30 andere wetten buiten werking. Procedures die anders in totaal zo'n 6 jaar aan voorbereidingstijd vergden, werden nu in een halfjaar afgehandeld. De noodwet leidde tot ongebruikelijk grote stappen.

Waterschappen onderhouden dijken

De waterschappen hebben sinds die tijd 2000 kilometer rivierdijk aangepakt. Daarmee is voorkomen dat zich een situatie voordeed zoals in 1995. Er zijn nu nog 400 kilometers aan dijken die onderhoud behoeven.