Hannie van Leeuwen wint Fakkelprijs CG-Raad

13/01/2011 14:16

Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad

UTRECHT, 13 januari 2011 - Ed Noordhuis (ambtenaar gemeente Venlo), Léon Poffé (rijksambtenaar VWS), Hannie van Leeuwen (politicus CDA) en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind zijn de winnaars van de Fakkelprijs 2010. Zij hebben zich bijzonder ingezet voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Fini de Paauw, voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, reikt de prijs uit namens de CG-Raad en de 180 lidorganisaties.

De Fakkelprijs is een initiatief van de CG-Raad. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen of organisaties die de belangen van mensen met een beperking het best hebben behartigd. De CG-Raad hoopt dat met de uitreiking van de Fakkels het vuur en de inzet van deze mensen zich verder verspreiden. De Fakkelprijs kent vier categorieën, die van de landelijke politicus, de rijksambtenaar, de gemeenteambtenaar en een organisatie.

Winnaars

Gemeenteambtenaar Ed Noordhuis zet zich met zijn team in voor mensen met een beperking in Noord-Limburg. Via het project Iedereen kan Sporten bevordert hij de sportparticipatie van deze doelgroep. Inmiddels zijn er 125 structurele sportaanbieders, 50 nieuwe sportactiviteiten en vele jaarlijks terugkerende evenementen. De jury: Noordhuis is een echte bruggenbouwer, die draagvlak creëert en mensen met en zonder beperking met elkaar in contact brengt.

Léon Poffé is als projectleider gelijke behandeling verbonden aan de Directie Maatschappelijke Ondersteuning bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij is mensenrechtenjurist en gelijke behandelingsspecialist. Zijn inspanningen op nationaal en internationaal niveau zijn van onschatbare waarde voor de emancipatie van mensen met een beperking, aldus de jury.

Hannie van Leeuwen is prominent CDA'er en heeft met tomeloos veel inzet vorm gegeven aan haar politieke en persoonlijke drijfveren om de positie van mensen met een handicap te versterken. Jaar in jaar uit heeft ze hun belangen bij het kabinet bepleit.'Zij is een voorbeeld en coach voor nieuwe politici. Met haar strijdlust, enorme dossierkennis en sterke persoonlijkheid zet ze veel in beweging, zo staat in het juryrapport.

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) vindt dat jongeren met een handicap, net als iedereen, moeten kunnen genieten van cultuur. In het najaar hield de stichting voor het eerst cultuurfestival 5D, een uniek en volledig toegankelijk festival dat alle zintuigen (zicht, tast, reuk, smaak en gehoor) wist te prikkelen. Volgens de jury een initiatief dat navolging verdient.





http://www.cg-raad.nl