Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


met hoog water

Waterschap nog volop in actie in verband met hoog water

Publicatiedatum : 13 januari 2011

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is volop in actie in verband met aanhoudend hoog water op de Nederrijn/Lek. Zo verwijdert het waterschap drijfhout uit de uiterwaarden om beschadiging aan de grasmat van de Lekdijk te voorkomen. Ook heeft het waterschap een noodpomp geïnstalleerd bij kasteel Amerongen. Deze pompt het kwelwater uit de fortgracht. Hierdoor blijft het water in de fortgracht op peil, waardoor overlast in het kasteel wordt voorkomen.

Uitgevoerde werkzaamheden

De afgelopen dagen heeft het waterschap diverse maatregelen getroffen om goed voorbereid te zijn op hoog water. De werkzaamheden aan één van de deuren van de Oude Sluis bij Vreeswijk die niet wilde sluiten, zijn uitgevoerd. Inmiddels zijn de deuren gesloten, om het waterpeil in de sluiskommen achter de inlaat hoger op te zetten. Hiermee wordt tegendruk geboden aan het stijgende Lekwater. Daarom zijn ook de deuren van het Kippebruggetje, die onderdeel uitmaken van de Oude Sluis, dicht gezet. Ook de deuren van de Rijkshulpschutsluis in Vreeswijk zijn gesloten. Wel is het waterschap daar nog bezig om een lekkage in de deuren te verhelpen. Als dat is gebeurd kan ook de sluiskolk opgezet worden om tegendruk te bieden aan het Lekwater.

Niet parkeren op Lekdijk

Het waterschap vraagt de Lekdijkgemeenten om mensen te adviseren niet op de Lekdijk te parkeren. Voertuigen kunnen in de weg staan bij de uitvoering van maatregelen door het waterschap. Mogelijk wordt een parkeerverbod ingesteld. Dat gebeurt pas als het water bij Lobith een peil van 15.80 + NAP bereikt.

Geen gevaar voor Lekdijk

De verwachte waterstanden blijven onder het niveau van 1995. Wel lopen op steeds meer plaatsen de uiterwaarden vol. Het hoge water kan tot eind volgende week aanhouden. Het waterschap blijft ook alert op mogelijke wateroverlast als gevolg van de neerslag. Daar is nu nog geen sprake van.