Standpunten

Versoepeling rookverbod

vrijdag 14 januari 2011

Openbare brief d.d. 13 januari 2011

Minister Schippers stelt voor het huidige rookverbod te versoepelen, door kleine cafés met minder dan 70 m2 bedrijfsruimte en zonder personeel vrij te stellen van het rookverbod. Op 19 januari aanstaande vindt het hierover overleg plaats, tijdens het algemeen overleg 'rookvrije horeca/tabaksbeleid'.

Als gezondheidsfondsen vragen wij u bezwaar te maken tegen versoepeling van het rookverbod, gezien de grote schade die (mee)roken oplevert voor de gezondheid. Uiteraard zien wij het liefst dat de Tweede Kamer niet instemt met de voorgestelde versoepeling.

Onduidelijkheid zonder goede handhaving tabakswet Mocht de kamer echter tot versoepeling beslissen, dan vragen wij u om speciale aandacht te schenken aan het stringent handhaven van de tabakswet.

Zonder een goede handhaving zal de voorgestelde versoepeling alleen maar leiden tot meer onduidelijkheid en daardoor tot overtredingen, met de voorspelbare schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid.

Met 'onduidelijkheid' en 'overtredingen' refereren wij aan de niet aflatende stroom van berichten in de media over de snelle toename van cafés en discotheken die de asbakken weer op tafel zetten.

Na 23.00 uur geen controle meer
Uit cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat inmiddels in meer dan de helft van de cafés en discotheken in Nederland weer volop wordt gerookt. Volgens de laatste berichten worden in de meeste cafés en discotheken na 23.00 uur standaard de sigaretten weer opgestoken, omdat er toch geen ambtenaren meer komen controleren.

De intensiteit en de kwaliteit van de handhaving moeten op een hoger niveau gebracht worden dan nu het geval is. Het lijkt ons noodzakelijk om bij herhaaldelijke overtreding van het rookverbod krachtige maatregelen toe te passen, zoals (tijdelijke) sluiting.

Voor overtredende horeca-eigenaren zijn er nu te weinig prikkels om het rookverbod te handhaven. Meer transparantie in de gegevens van de VWA over welke cafés de wet overtreden, kan daarbij een extra drukmiddel zijn.

Minister versus recente berichten
Bij de overtredingen gaat het helaas niet alleen om de kleine horecagelegenheden zonder personeel.

De minister stelt in haar brief dat handhaving van het rookverbod in de kleine cafés zonder personeel niet tot de prioriteiten behoort, 'maar dat handhaving in zaken met personeel, ook als die kleiner zijn dan 70 m2, onder de huidige regelgeving onverminderd wordt voortgezet'.

Toch vragen wij ons af hoe dit zich verhoudt tot recente berichten over massale overtreding van het rookverbod.

Uitzondering leidt tot onduidelijkheid en overtredingen Minister Schippers wil voor Nederland een rookverbod naar Duits model. Dit is gebaseerd op het Spaanse model. Sinds 1 januari 2011 is een einde gekomen aan het Spaanse model.

Momenteel gelden in Spanje stringente wetten om niet-rokers te beschermen, ook in de horeca. In Spanje heeft men verschillende vormen van rookverboden uitgeprobeerd, waaronder het toestaan van roken in kleine horeca.

Men heeft geconstateerd dat de uitzonderingspositie voor kleine horeca leidde tot verwarring, onduidelijkheid en vele overtredingen. Dit is ons voorland als het kabinet het rookverbod in de horeca versoepelt.

Volledig rookvrije horeca is enige werkende model Voor KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Hartstichting is een volledig rookvrije horeca het enige model dat in de praktijk bewezen heeft te werken. En het is de beste manier om een gezonde werkplek in de horeca te realiseren.

Mocht dat niet haalbaar zijn, dan is op zijn minst een krachtige handhaving van het rookverbod een absolute noodzaak, zodat aan de toestanden die we nu meemaken een einde komt.

We willen u als volksvertegenwoordiger eraan herinneren, dat een meerderheid van Nederland kiest voor handhaving van het huidige beleid en niet terug wil naar een een rokerige horeca.

Met vriendelijke groeten,

Drs. F. Welles
Hoofd Programma Preventie & Patiëntenondersteuning KWF Kankerbestrijding

H. Stam
Directeur Nederlandse Hartstichting

M. Rutgers
Directeur Astma Fonds