Openbaar Ministerie

Transacties betaald voor fataal bouwongeval

14 januari 2011 - Arrondissementsparket Alkmaar

Een bouwbedrijf en een constructiebedrijf hebben een transactie/schikking van ieder 11.000 euro betaald aan het Openbaar Ministerie Alkmaar voor dood door schuld. In 2008 kwam een metselaar (lijmer) om in Den Helder toen de vloer waarop hij een muur aan het metselen (meer specifiek: lijmen) was instortte. Daarnaast zal er civiel een afhandeling van de schadevergoeding plaatsvinden.

Eind augustus 2008 kwam een 40-jarige man uit Langedijk om toen hij op een bouwplaats aan de Pastoor Koopmanweg in Den Helder een muur metselde en de vloer waarop de muur gemetseld werd het begaf. Vloer, muur en metselaar vielen van 1 hoog naar beneden.

Uit onderzoek is gebleken dat het instorten te wijten was aan een constructiefout in de vloer. Het slachtoffer viel niets te verwijten. Om kosten te besparen waren enkele metalen dwarsliggers in de vloer uit de bouwtekeningen en dus uit de constructie geschrapt. De vloer bleek daardoor onvoldoende ondersteuning aan de gemetselde muur te bieden.

Door het betalen van de OM-transactie kan iemand voorkomen dat hij of zij gedagvaard zal worden om zich voor de rechter te verantwoorden.