CDA


Koppejan: Beter toezicht nodig op postmarkt
vrijdag 14 januari 2011
De Tweede Kamer sprak deze week over de arbeidsomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden in de postmarkt. Nu de postmarkt geliberaliseerd is, zijn er naast TNT nieuwe postbedrijven gekomen als Sandd en SelektMail. Zij betalen hun personeel veelal per geleverd poststuk, in plaats van via een arbeidsovereenkomst. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie; een arbeidsovereenkomst is voor een bedrijf veel duurder. Bovendien is het salaris voor de bezorgers via deze OVO's (Overeenstemming Van Opdracht) lager, hierdoor kunnen mensen soms nauwelijks meer een minimumloon verdienen, en bouwen ze geen rechten op voor sociale zekerheid en dergelijke. Met de liberalisering van de postmarkt was afgesproken dat, gefaseerd, 80% van de medewerkers zouden werken met een arbeidscontract. In de praktijk is daar tot op heden weinig van gekomen. Daardoor is er een conflict ontstaan tussen de vakbonden en de postbedrijven.
Â
Deze Commissie Vreeman heeft op verzoek van de Tweede Kamer en de staatssecretaris de mogelijkheden verkend om de vastgelopen besprekingen tussen de vakbonden en de postbedrijven over de arbeidsvoorwaarden weer vlot te trekken. Deze week heeft ze haar rapport gepresenteerd. Hierin staat dat de postbedrijven iets langer de tijd krijgen, (uiterlijk 1 januari 2014), om 80% van hun medewerkers een arbeidcontract aan te bieden. Voor 1 april 2011 dienen vakbonden en postbedrijven overeenstemming te hebben bereikt over de wijze waarop dit gerealiseerd moet worden. Slagen ze daar niet in, dan zal de overheid het per wet bepalen.
Â
CDA-kamerlid Ad Koppejan sprak in het debat zijn waardering uit voor de Commissie Vreeman. "Zowel om de inhoud van hun advies, als ook om hun prestatie om vakbonden en werkgevers weer om tafel te krijgen". Voor het CDA was het altijd het doel, dat zij er gezamenlijk uit zouden komen. Koppejan zei wel dat het advies van Vreeman het CDA sterkt in de opvatting dat er beter toezicht nodig is op de werking van de postmarkt, zowel als het gaat om het toepassen van sociale en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden als over het handhaven van een gelijk speelveld.. "Hoe gaat het kabinet waarborgen dat postbedrijven daadwerkelijk de gevraagde bijdrage leveren? Kan de eis voor een percentage dienstbetrekkingen opgenomen worden in de postwet? Hier zou dan alleen per CAO van afgeweken mogen worden"
Â
Omdat hetgeen zich nu in de postmarkt voordoet ook in andere sectoren kan voorkomen heeft de minister van Sociale Zaken aangekondigd onderzoek te doen naar het gebruik van de OVO als alternatief voor een regulier arbeidscontract. Koppejan wil dat dit onderzoek met name gebruikt wordt om wettelijke maatregelen te ontwikkelen waarmee ook in andere sectoren dan de postmarkt, misbruik van deze contractsvorm voorkomen wordt. "Het gaat vaak al om laag betaald werk. Maar daar moet nog wel een fatsoenlijke boterham mee te verdienen zijn. We willen voorkomen dat mensen onder het wettelijk minimumloon worden betaald. Daar staan we voor als CDA." De minister heeft in antwoord hierop toegezegd die onderzoek ook hier voor te willen gebruiken.