Raad van State


vrijdag 14 januari 2011
11.15 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar om maatregelen te treffen tegen een waakhond bij een bedrijf aan de Koedijkerstraat in Alkmaar. Een omwonende had het gemeentebestuur gevraagd om maatregelen te treffen, omdat hij last heeft van de hond. Volgens hem staat in de milieuvergunning van het bedrijf niet dat er ook een waakhond aanwezig mag zijn in het bedrijfspand. Het gemeentebestuur erkent dat het bedrijf niet over een vergunning beschikt voor de hond, maar wil het bedrijf de mogelijkheid geven alsnog een vergunning aan te vragen. Daarom wil het gemeentebestuur geen maatregelen treffen. De omwonende is het niet eens met de weigering en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201006647/1)

13.00 uur

Zitting over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Prins Alexander van de gemeente Rotterdam, waarbij de 35e uitwerking van het bestemmingsplan 'Nesselande' is vastgesteld. Het plan maakt de bouw van negen woningen mogelijk. De woningen zijn onderdeel van een groter nieuwbouwproject in de deelgemeente. Een projectontwikkelaar ontwikkelt deze negen woningen. Volgens de eigenaren van een aantal woningen in de omgeving hoeft de projectontwikkelaar aan minder strenge eisen te voldoen dan dat zij moesten toen zij hun woningen bouwden. Het gaat onder meer om het materiaal dat gebruikt moet worden bij de bouw, de afstand tot de erfgrens die moet worden aangehouden en de hoogte van de nieuwe woningen die is toegestaan. De eigenaren vinden dit niet eerlijk. Daarom komen zij tegen het uitwerkingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200910194/1)
13.00 uur
wethouders van Oss heeft verleend voor een tijdelijke bouwweg. Deze weg wordt aangelegd om nieuwbouwproject Piekenhof fase 3 bouwrijp te kunnen maken. De bouwweg loopt van de Lijnzaadweg naar het gebied Piekenhoed Zuidoost en doorkruist twee landbouwpercelen. Het gemeentebestuur heeft voor deze route gekozen, omdat alternatieve routes niet geschikt zouden zijn. Zo zou het bouwverkeer door een woonwijk langs een school moeten rijden of in de buurt van een hogedrukleiding van de Nederlands Gasunie. De eigenaar van de landbouwpercelen is het niet eens met de vrijstelling en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in april 2010 een eerder beroep van de agrariër ongegrond. (zaaknummer 201005911/1)