De archeoloog voor kleuters

Wat is een archeoloog? Meer nog: hoe breng je kinderen op een speelse en fantasierijke manier in contact met onroerend erfgoed en het verleden?

Op die vragen zocht het VIOE (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed) de afgelopen jaren een antwoord. Het resultaat is te zien in het vrolijke kleuterboek De archeoloog. Op 14 januari stellen het VIOE, Clavis en Liesbet Slegers het kleuterboek voor in bibliotheek Tweebronnen in Leuven. Daar zullen de oudste kleuters van de school De Zevensprong getrakteerd worden op een vertelmoment met kamishibai en een tekensessie met Liesbet Slegers. Tegelijkertijd start die dag in Leuven een kleurwedstrijd voor kinderen. Elk kind kan een tekenplaat verkrijgen bij de handelaars van de wijk Tiensestraat en de Leuvense boekenhandels. Wie deze kleurplaat voor 13 februari 2011 afgeeft in één van de deelnemende Leuvense boekenhandels, maakt kans op een Clavis-boek naar keuze.

Wat doet een archeoloog nu precies? Een archeoloog onderzoekt hoe de mensen vroeger leefden. Dat doet zij (of hij) op verschillende manieren. Soms vindt een archeoloog voorwerpen van heel lang geleden, diep in de aarde of op de bodem van de zee. Maar vaak volstaat zelfs een emmer met aarde of een houten plank om te weten hoe het leven vroeger was. Liesbet Slegers werkte voor de inhoud van dit kleuterboek nauw samen met het VIOE. 12 kleurrijke illustraties brengen kleuters vanaf 3 jaar op een speelse en concrete manier in contact met erfgoed en met het beroep van de archeoloog.

Bovendien wordt de belangrijke nuancering gebracht dat scherven of potten een even waardevolle vondst zijn als een schatkist vol goud.

Het boek De archeoloog kwam tot stand in het kader van het Europese ACE-project. Dat vijfjarige project, dat loopt van 2007 tot 2012, wil de hedendaagse archeologie op Europees niveau promoten via verschillende onderzoeken en activiteiten. Zo draagt het kleuterboek bij tot een beter begrip van archeologie en het beroep van de archeoloog. Daarom ook maakt het deel uit van de populaire beroepenreeks die Liesbet Slegers bij uitgeverij Clavis publiceert. Eerder verschenen ook al onder andere De tandarts, De bakker en De juf.

De dag van de persvoorstelling stellen we een persmap ter beschikking, die ook via http://www.vioe.be/ zal te downloaden zijn.

Als bijlage vindt u de cover van het boek.