Provincie Noord-Brabant

Brabant voor techniek: "Verhoog de bètatechnische competenties van de Brabantse beroepsbevolking"

Zonder wetenschap en techniek vallen de economische paradepaardjes stil, verliest Brabant zijn concurrentievoordeel en wordt er te weinig geld verdiend om te investeren in zaken als duurzaamheid, milieu, zorg en arbeidsparticipatie. Het enthousiasmeren van kinderen/jongeren voor de werelden van techniek, blijft dus ook de komende 10 jaar een zeer relevant thema voor de ontwikkeling van de Brabantse (kennis)economie. Dit is de conclusie van de `Agenda van Brabant voor Techniek!' die gedeputeerde Lily Jacobs donderdag ontving uit handen van Willem Poen (voorzitter TechXperience) namens de vijf regionale techniekplatforms in Brabant. De agenda zet de koers uit om de komende 10 jaren (bèta)techniek bij de Brabantse beroepsbevolking te stimuleren en ondersteunen, te beginnen bij de jongeren op school. De agenda is opgesteld door de vijf regionale techniekplatforms, verenigd in `Brabant voor Techniek'. Elk platform vertegenwoordigt in de eigen regio een groeiende groep ondernemingen, onderwijsinstellingen en lokale overheden (de zogenaamde 3 O's) die de afgelopen 10 jaar hebben samengewerkt op regionaal niveau aan het enthousiasmeren van jongeren voor de wereld van wetenschap en techniek. Het is voor het eerst dat alle vijf regio's de handen ineen hebben geslagen om deze eenduidige agenda te vormen. Met de gezamenlijke `Agenda van Brabant voor Techniek' willen de platforms bijdragen aan het slagen van de provinciale ambities op het gebied van kennis en innovatie (Agenda van Brabant: "Brabant moet in Europese top behoren met kennis en innovatie").

Resultaten afgelopen 10 jaar Voornaamste resultaat van de afgelopen 10 jaar is de platformstructuur geweest met een Brabantbreed dekkend netwerk van vijf regionale Platforms, die structureel (voor langere periode) kunnen werken aan hun maatschappelijke opdracht en dat in nauwe samenwerking doen met de drie O's. En met resultaat: zie instroom en diplomeringscijfers in Brabant. Belangrijk is ook dat er op basis van wetenschappelijk onderzoek steeds meer zicht komt op welke activiteiten ook daadwerkelijk effect hebben op de attitude van jonge kinderen voor wetenschap en techniek en de kennis over wetenschap en techniek (Weten wat werkt). Kroon op de platformstructuur is de samenwerking in Brabant voor Techniek! en de publicatie van de gezamenlijke Agenda van Brabant voor Techniek! Provincie Noord Brabant heeft de samenwerking in de 5 platforms de afgelopen 10 jaar ondersteund. Gedeputeerde Lily Jacobs: "Want succes inspireert en enthousiasmeert. Wetenschap en techniek moeten verankerd worden in het onderwijs. En deze samenwerking maakt Brabant klaar voor de economie van de toekomst."

www.brabantvoortechniek.nl



Belangrijkste advies voor de komende 10 jaar: Luc Swaab, initiatiefnemer van Brabant voor techniek: "Blijf investeren in het verhogen van de bètatechnische competenties van de Brabantse beroepsbevolking. Verhoog het rendement van bestaande en goed werkende activiteiten (proven concepts en daar hebben we inmiddels al veel kennis over) in plaats van het telkens weer bedenken van nieuwe projecten."


www.brabantvoortechniek.nl


---- --