Ingezonden persbericht


=PERSBERICHT=

Datum verzending: 3 januari 2010

"Verwelkom conflicten als vanzelfsprekend onderdeel van onze samenleving"

Dominic Barter is al zeventien jaar actief in Brazilië bij onderlinge conflicten en strijd in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, te midden van de heersende wettenloosheid. In nauwe samenwerking met alle betrokkenen heeft Barter een rechtssysteem ontwikkeld dat door justitie wordt erkend als alternatief voor het rechtspraaksysteem. Restorative Circles (RC) *) neemt momenteel een internationale vlucht en wordt op een groeiend aantal plaatsen gepropageerd en toegepast.
NESTA, Radical Efficiency Report: RC bespaart 71.500.000 pond De National Endowment for Science, Technology and the Arts - een onafhankelijke instantie met een missie om het Verenigd Koninkrijk meer innovatief te besturen - gebruikt RC als voorbeeld in zijn Radical Efficiency Report om te komen tot een besparing van meer dan 50% per jaar op de kosten van justitie in het VK. Het NESTA rapport heeft in het VK veel aandacht gekregen door publicaties in de Guardian en andere bladen.
VN heeft RC aanbevolen aan de lidstaten. RC biedt een uitweg om na een conflict door te gaan zonder dat het escaleert. Dat leidt tot een sterke afname van de recidive van delinquenten en versterking van de sociale cohesie. RC stimuleert de bereidheid van zijdelings betrokkenen bij een misdrijf of conflict om verantwoordelijkheid te dragen voor het eigen aandeel. Hierdoor leren alle betrokkenen (conflicterende partijen en de gemeenschap) zelfstandig conflicten te hanteren en afspraken te maken over hoe verder te gaan - zonder een lichaam als justitie, dat buiten de gemeenschap staat. Programma 14 en 15 januari 2011: Dominic Barter geeft in de Oranjekerk in Amsterdam een tweedaagse introductie in Restorative Circles (RC). Deelname aan deze introductie is vrij toegankelijk en laat deelnemers kennismaken met Dominic's Restorative Circle model. Dominic Barter doet het proces stap voor stap uit de doeken, aan de hand van voorbeelden, anekdotes en oefeningen met deelnemers in een kring. Er is ruimte voor het inbrengen van eigen ervaringen, vragen en voor humor. De voertaal is Engels aangezien Dominic Barter Engelsman is. Zijn bezoek aan Amsterdam is een van de vele workshops over de hele wereld. Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijving zie www.restorativecircles.nl Samen de middelen creëren voor deze evenementen en dit werk Dominic en zijn collega's zijn vastbesloten dit werk beschikbaar te stellen voor iedereen die er om vraagt, zonder uitzondering. Wel vragen de organisatoren de deelnemers om te delen in de verantwoordelijkheid voor het organiseren van dit evenement, zodat het delen van deze kennis kan blijven doorgaan. Alle kosten voor dit evenement en voor Dominic's projecten worden gedeeld. Samen kunnen we de condities scheppen voor de wereld waarin we willen leven. Op dat vermogen doen we een beroep. *) Dominic Barter info@restorativecircles.org
====




Ingezonden persbericht