Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwijndrecht, 11 januari 2011

Kunstproject fietst dwars door de Deltapoort
Eindpresentatie internationale workshop fietsgebruik

Van 7 t/m 14 januari ontwikkelt beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk samen met 140 internationale studenten van de Amsterdamse Academie van Bouwkunst vernieuwende visies op fietsgebruik, fietsroutes en fietsbewegingen voor de Zuid-Hollandse Deltapoort regio. Hiertoe testen ze nieuwe routes dwars door het landschap, maken ze nieuwe soorten fietsen, wordt er gekeken naar de rol en positie van de fietser op de weg en waar de sociale, economische en recreatieve kansen liggen.

Van bufferzone tot tussenzone
Deltapoort is het gebied tussen de grote waterwegen van Dordrecht en Rotterdam-Zuid en bestaat uit de gemeentes Barendrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk. Door de diversiteit in gebruik van het landschap wordt het beschouwd als een van de meest verrommelde gebieden binnen de Zuidelijke Randstad. De grote verschillen tussen polderlandschap en infrastructuur, dorp en stad, zetten deze regio sterk onder druk. De provincie Zuid-Holland heeft vier kunstenaars (Rudy Luijters & Onno Dirker, Mohammed Benzakour en Jeanne van Heeswijk) gevraagd om ieder vanuit zijn eigen discipline onderzoek te doen naar het gebruik van het gebied.

Mobiele brug, uitwijkroute, rijdend bos en kantelbrug Als Artist in Residence bij de Academie van Bouwkunst Amsterdam heeft Van Heeswijk voor haar onderzoek de hulp in geroepen van aankomend architecten, stedenbouwkundigen en gebiedsontwikkelaars. Gedurende de eerste workshopdagen deden zij praktijkonderzoek op locatie. Hiervoor werkte de deelnemers vanuit het Werkatelier Deltapoort, de uitvalsbasis voor de vier bij Deltapoort op de fiets betrokken kunstenaars, aan routes, diensten, kunstwerken, aannames en voertuigen. Deze werden direct in het gebied getest om vervolgens op de Academie van Bouwkunst verder ontwikkeld te worden. De eindresultaten worden op 14 januari in het werkatelier gepresenteerd. De tijdens de workshop opgedane kennis en ervaring wordt door Jeanne van Heeswijk gebruikt in het ontwikkelen van een nieuw kunstproject voor de Deltapoort.

Presentatie in Werkatelier Deltapoort
14 januari 2010, 15.00 - 17.00 uur
Lindtsedijk 14b, Zwijndrecht

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht