Ingezonden persbericht


PERSAANKONDIGING

Universiteit van Amsterdam en Science Center NEMO

Amsterdam, 10 januari 2011

Waarom kunnen we niet zonder water?

Wakker Worden Kinderlezing over de bijzondere eigenschappen en de functie van water in het lichaam

Wist je dat meer dan de helft van je lijf uit water bestaat? In je bloed zit veel water, maar ook in je hersenen en zelfs in je tanden. Het is een onmisbare stof om je lichaam te laten werken. Bijvoorbeeld voor het transport van je eten, of om je lichaamstemperatuur te regelen. Denk maar aan zweten: als je het warm hebt ga je zweten om af te koelen!

Tijdens de kinderlezing op zondag 16 januari van 11.00 tot 12.00 uur onderzoekt scheikundige aan de UvA Jan van Maarseveen samen met de kinderen wat water is, wat het in je lichaam doet, en waarom we niet zonder kunnen. Via scheikundige proefjes komen de kinderen meer te weten over de unieke eigenschappen van het watermolecuul. Deelname kost ¤ 2,50 per losse lezing en is gratiss met een NEMO-entreekaartje. Aanmelding gebeurt op inschrijving via www.kinderlezingen.nl.

Over de Wakker Worden Kinderlezingen

Tijdens iedere Wakker Worden Kinderlezing staat een echte kindervraag centraal. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud gaan samen met een wetenschapper op zoek naar het antwoord. Met proefjes, opdrachten en door veel vragen te stellen komen de kinderen dichterbij het antwoord. De interactieve opzet prikkelt hun nieuwsgierigheid en stimuleert hen om zelf mee te denken over het antwoord op de vraag. Elke lezing wordt ontwikkeld in samenwerking met de betreffende wetenschapper.

Wakker Worden Kinderlezingen in 2011

Op zondag 13 februari verzorgt wetenschapsredacteur Rob van Hattum de eerstvolgende kinderlezing: 'Hoe rijdt een auto?'. Meer informatie over de aankomende lezingen is te vinden op www.kinderlezingen.nl.

Noot voor de redactie (