Waterschap Dommel

Water in de beken nog tot na het weekend hoog

Publicatiedatum : 16 januari 2011

Afgelopen nacht is er een piek geweest op de Dommel. In de vroege ochtend constateerde Waterschap De Dommel echter alweer een lichte daling. De regen van vannacht heeft er mede toe bijgedragen dat het wel even heel spannend is geweest. Er is een waterstand bereikt van 4,50 meter boven N.A.P., gemeten bij de Vugterstuw in 's-Hertogenbosch. Bij een waterstand van 4,90 meter boven N.A.P. zou het Bossche Broek volgens draaiboek ingezet zijn als waterberging. Het materieel dat nodig is voor het inlaten van water stond vannacht stand-by. Vanwege de zeer geleidelijke daling van de waterpeilen blijft Waterschap De Dommel nog het hele weekend in verhoogde vorm van paraatheid.

Geleidelijke daling van het waterpeil

Het waterpeil bij 's-Hertogenbosch daalt weer. Op vrijdag 14 januari 2011 12.00 uur was hij alweer 4,20 meter boven N.A.P. Het dalen van het peil is mogelijk omdat nu weer afgewaterd kan worden op de Maas. Door de regenval van de afgelopen dagen blijven afvoeren hoog. Door de hoge waterstanden op de Maas was afwateren woensdagavond en donderdagochtend niet mogelijk. Het afvoeren van water uit de Dommel moet echter geleidelijk gaan, omdat anders veel schade aan kades en keermuren wordt veroorzaakt. Het water mag slechts 20 cm per dag dalen.

Voor meer informatie over de waterproblematiek rond 's-Hertogenbosch, lees bijgevoegd persbericht van de gemeente 's-Hertogenbosch.

Grafiek van het verloop van de hoogwaterstand van de Maas en Dommel Grafiek: Als de Maas (bruine lijn) hoger staat dan de Dommel (blauwe lijn), dan kan de Dommel niet afvoeren op de Maas.

Plaatselijke maatregelen

De Broekleij is afgesloten en hierdoor loopt het Helvoirts Broek vol water. Dit gaat sneller dan verwacht. Het Helvoirts Broek heeft de functie van waterberging en is hier voor ingericht. Door het Helvoirts Broek te gebruiken voor waterberging kan wateroverlast bij de Lunetten in Vught worden voorkomen. Het zal zeker tot zondag duren, voordat er weer water uit het Helvoirts Broek op het Drongelens Kanaal kan worden gelaten.
Door de hoge waterpeilen van de Zandleij is de afvoer op het Drongelens Kanaal van deze waterloop steeds mogelijk gebleven. Om de waterstanden in het benedengebied van de Dommel op peil te houden worden enkele waterbergingsgebieden ingezet. Het gaat om de waterbergingen van de Beerze aan de Logtsebaan in Oisterwijk en De Vloeder bij de Nieuwe Leij in Goirle.
Op tien plaatsen staan pompen opgesteld om wat lokale problemen op te lossen.
De gemeente Vught heeft het fietspad dat loopt van Vught naar het Bossche Broek afgezet vanwege wateroverlast.