KNHS

Geslaagd trainersseminar KNHS met Ehrens en Cornelissen gericht op basis

16 januari 2011
Trainersseminar 2011 Johan Hamminga en Adelinde Cornelissen

ERMELO (KNHS) - Vorig jaar brak het KNHS trainersseminar een bezoekersrecord toen eerst Ehrens en daarna Nicole Werner, Edward Gal en Hans Peter Minderhoud te gast waren. Nu was Ehrens er opnieuw en kwam weer een record aantal bezoekers van 650 trainers kijken en luisteren naar niemand minder dan gouden Adelinde Cornelissen. Zij was deze keer gasttrainer met Johan Hamminga tijdens het inmiddels beroemde trainersseminar op het KNHS-centrum in Ermelo. De thematiek richtte zich deze dertiende editie op de basisontwikkeling, met als extra aandachtspunt de ontwikkeling van de ruiter.

De bekende turncoach Tjalling van de Berg benadrukte aan het begin van het seminar zijn eco-coachprincipe, waarbij een volledige en onafhankelijke beheersing van de spieren centraal staat. Slimmer, anders, samen en innovatief sporten, zo noemde Tjalling van de Berg de eigenschappen van zijn eco-coachen. Adelinde zelf bleek een fantastische leerlinge, zowel in haar oefeningen op de grond, als in haar zitoefeningen aan de longe. Je hoort trots uit te stralen en het een eer te vinden dat je in dit lichaam mag wonen. En wat je uitstraalt krijg je terug van je omgeving. En ongetwijfeld ook van je paard!, zei Tjalling van de Berg.

Vormspanning
Het punt dat ruiters veel baat hebben bij het werken aan de basis van hun eigen lichaamsbeheersing en fitheid was gemaakt. Daarna ging het verder met de vormspanning die we van onze viervoeters vragen en hoe wij hen de basis daarvoor geven met onze training. Het was merkbaar dat Adelinde Cornelissen de opleiding in Ermelo heeft voltooid en zes jaar bij Hamminga heeft getraind: beiden waren twee handen op één buik in hun commentaren en aanpak. Twee combinaties moesten bijvoorbeeld eenvoudig draven. Langzaam en nog langzamer en nog langzamer, nog simpeler, zei Adelinde. Als er controle is in de simpele draf en simpele galop, kan daarna de motor achter aan want dan is het te bedienen. Bij elke combinatie werd de gemakkelijkst te bewerken gang opgezocht, om in die gang het paard het beste te kunnen bewerken

Gelijke basis
Leuk was de discipline-overschrijdende aanpak. Zo werkte eventingruiter Raf Kooremans bij Cornelissen en Hamminga zijn paard Demeter in een hele fijne ontspannen manier dressuurmatig naar de optimale balans. De basis van de gehoorzaamheid en de tempo-controle verschilt in niets van de basi,s zoals dat voor dressuurpaarden en ook springpaarden geldt. Dat was ook op vrijdagavond bij Rob Ehrens al gebleken. Hij liet ondermeer Rabotalent-teamlid Nienke van Roekel en Alice Naber als eventing-amazones profiteren van zijn spring-gerichte coaching. Ehrens benadrukte met veel verschillende paarden dit jaar vooral het streven naar nog beter, nog losser, nog scherper, nog directer, nog gehoorzamer. Dat goed ook nog beter kan worden, illustreerde Rob vakkundig toen zijn combinaties inderdaad beter werden in hun werk na de aanwijzingen.

Levensecht praktijkvoorbeeld
Voor het hoogtepunt en tegelijkertijd een levensecht praktijkvoorbeeld zorgde tenslotte Adelinde Cornelissen met haar gouden Parzival (Jazz x Ulft). Het paard dat wonderscores van 80% loopt op het allerhoogste niveau, liet de trainers in Ermelo na een demonstratie van een wonderschone passage en piaffe ook weer even geheel onverwacht een probleem zien dat hij vanaf het begin van zijn loopbaan met Adelinde heeft gehad: de tong over het bit. Johan Hamminga benadrukte dat je hier geen groot punt van moet maken: als de aanleuning en juiste aanspanning is hersteld, is het probleem opgelost. En zo was dat ook. Het maakte het verhaal van het begin van het seminar over de juiste vormspanning meteen rond. Zo kwam er na het optreden van de beste combinatie van de wereld die op het moment in het dressuurveld actief is een einde aan het dertiende trainersseminar in Ermelo. Een seminar dat weer vele handvaten gaf aan alle aanwezige trainers en huiswerk om ook de fysieke aspecten bij de ruiter niet te vergeten!

Tekst: Claartje van Andel
Foto's: Wilma Frentz