Gemeente IJsselstein


Maximum aan belastbaar inkomen huurders sociale huur

Woningcorporaties worden vanaf 1 januari 2011 geconfronteerd met een nieuwe Europese regel. Corporaties zijn verplicht om 90% van hun woningen aan huishoudens met een belastbaar inkomen tot EUR 33.614 toe te wijzen. Deze regelgeving heeft consequenties voor de corporatie en woningzoekenden op de sociale huurwoningmarkt.

De inkomenstabel in de regio Utrecht is door deze nieuwe regelgeving aangepast (zie www.woningnet.nl en in de Huisvestingsverordening op www.bru.nl). Voor mensen met een inkomen lager dan EUR 33.614, mensen die nu al in een sociale huurwoning wonen en woningzoekenden met een urgentieverklaring verandert er niets. Mensen die een nieuwe woning zoeken en een huishoudinkomen tussen EUR 33.614 en EUR 45.000 hebben, zullen merken dat er een beperkt aanbod is. Er kan alleen gereageerd worden op gelabelde woningen, waarbij vermeld staat dat deze woningen bestemd zijn voor mensen met een inkomen boven de EUR 33.614. Huishoudens met een inkomen boven EUR 45.000 kunnen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning.

De woningcorporaties moeten vanaf nu toetsen of het inkomen van een nieuwe huurder passend is binnen de nieuwe regelgeving. Indien een corporatie minder dan 90% van haar woningen toewijst aan huishoudens met een belastbaar inkomen tot EUR 33.614 zal de staatsteun die zij ontvangen komen te vervallen.

Voor meer informatie over deze wijzigingen in de sociale huursector kunt u terecht bij de woningcorporatie in de gemeente IJsselstein is dit Provides of bij Woningnet.