Rijksoverheid


Ons kenmerk
DZ(U(3037561

Datum 17 januari 2011

kosten bedrijfsongevallen

Geachte voorzitter,
In antwoord op de brief van R. Verbaas deel ik u het volgende mee. De heer Verbaas heeft gevraagd of het bekend is dat de (ziekte)kosten van ongevallen in een bedrijf ten laste komen van de ziektekostenverzekering van de werknemer. Volgens hem wordt onvoldoende onderkend dat deze kosten voor de werkgever zouden moeten zijn. Immers, bij een bedrijfsongeval zou het verhoogde risico moeten worden gedragen door de werkgever, zo stelt betrokkene.
De werkgever kan op grond van het Burgerlijk Wetboek (BW) worden aangesproken op de (zorg)kosten die worden veroorzaakt door bedrijfsongevallen en beroepsziekten. Immers, ingevolge artikel 7:658 van het BW is een werkgever aansprakelijk voor schade die een werknemer lijdt in de uitoefening van zijn werkzaamheden. De werkgever heeft een zorgplicht en moet onder meer zorgen voor een veilige werkomgeving. De zorgplicht van de werkgever reikt ver, maar is niet absoluut. Zo moet een werknemer de voorschriften van de werkgever in acht nemen en als een werknemer roekeloos of opzettelijk handelt is de werkgever in beginsel niet verantwoordelijk voor schade die dan ontstaat. Ook eigen schuld van een werknemer kan bij de aansprakelijkheidsvraag een rol spelen. In artikel 46, eerste lid van de Zorgverzekeringswet (Zvw) is geregeld dat werkgevers bijdragen aan de financiering van de zorgverzekering door middel van een verplichte vergoeding aan hun werknemers (en mutatis mutandis uitkerings( instanties aan uitkeringsgerechtigden).
In de Memorie van toelichting van de Zvw1 is aangegeven dat deze werkgevers( bijdrage die door de werkgever aan de werknemer wordt vergoed, is gebaseerd op de hierboven genoemde burgerrechtelijke verantwoordelijkheid die werkgevers jegens hun werknemers dragen voor, onder meer, de kosten van medische zorg die nodig is als gevolg van omstandigheden die voortvloeien uit hun dienstbetrekking. De werkgeversorganisaties VNO(NCW en MKB Nederland zijn in een brief van 3 juni 2009 (Z/VV(2932914; bijgaand) gewezen op deze verantwoordelijkheid van werkgevers.

1 Kamerstukken II, 2003/04, 29 763, nr. 3, pagina 47/48 Ons kenmerk
DZ(U(3037561
Uw kenmerk
2010Z16414/2010D46658
Pagina 2 van 2
De kosten die de heer Verbaas noemt, zoals het eigen risico en aanspraken die niet of slechts gedeeltelijk vallen onder de zorgverzekering, zoals fysiotherapie, zijn kosten die naar hun aard niet vallen onder de verzekering. In voorkomende gevallen zal op basis van het burgerlijk recht dienen te worden vastgesteld of en zo ja, welke kosten voor rekening van de werknemer komen dan wel vallen onder de hierboven genoemde burgerrechtelijke verantwoordelijkheid die werkgevers jegens hun werknemers dragen.
Een en ander laat onverlet de algemene schuld( en risicoaansprakelijkheid van Afdeling 6.3.1. van het Burgerlijk Wetboek die voortvloeit uit een onrechtmatige daad. Een zorgverzekeraar kan op grond van deze afdeling een werkgever aansprakelijk stellen voor ten behoeve van een werknemer vergoede kosten, ook als deze worden gedekt door de zorgverzekeringspolis. Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
mw. drs. E.I. Schippers