Gemeente Noordwijkerhout


Evaluatie gladheidbestrijding 2010

In de winter van 2010 hebben we veel te maken gehad met gladheid van de wegen door bevriezing en sneeuw. Afgelopen december was het weer raak. Op veel dagen zijn strooiwagens en sneeuwschuivers ingezet. Het winterweer heeft tot vele ongemakken geleid, ook in de gemeente Noordwijkerhout.

Zoutverbruik

Tijdens een normale winter gebruiken we in de gemeente ongeveer 100 ton zout. In 2010 was dat maar liefst 858 ton. Vanuit Rijkswaterstaat werd opgeroepen om zuinig om te gaan met de nog aanwezige voorraden, waardoor wij prioriteiten hebben aangebracht in onze gladheidbestrijding.

Calamiteitenroutes eerst

In Noordwijkerhout en De Zilk krijgen de calamiteitenroutes voorrang om de toegankelijkheid van de wegen voor ambulances, politie, brandweer en bussen te waarborgen. Hierin zijn wij, ondanks de moeilijke weersomstandigheden, als gemeente over het algemeen goed geslaagd.

Sneeuwvrije woonwijken

Woonwijken hebben een lagere prioriteit bij de gladheidbestrijding. Beschikbare menskracht en materieel wordt als eerste ingezet voor de calamiteitenroutes. Daarnaast heeft gladheidbestrijding in woonwijken niet altijd effect, omdat de wegen weinig gebruikt worden waardoor het zout niet goed ingereden wordt. Sneeuwschuivers kunnen in woonstraten niet ingezet worden, omdat de ontstane sneeuwhopen de parkeerhavens blokkeren.

Provinciale wegen

De provinciale wegen zoals de 's Gravendamseweg en de Hoogduinweg vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie.

Wat kunt u zelf doen

Natuurlijk kunt u zelf ook uw steentje bijdragen door de stoep voor uw huis sneeuw- en ijsvrij te houden. Hier volgen een paar tips:
* Bij sneeuw is het beter eerst de sneeuw weg te vegen en daarna, indien nodig te strooien

* Veeg de sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft
* Houd bij het vegen goten en rioolputten vrij van sneeuw
* Denk aan het milieu, maak matig gebruik van strooizout
* Strooi zand op plekken waar vaak over gelopen wordt en waar dikke ijslagen liggen om deze begaanbaar te maken