Nederlandse Tafeltennisbond


Almere heeft weer landelijk jeugdtafeltennis!
16-1-2011

Een Almeerse successtory.

Almere, 16 januari 2011

Tafeltennisvereniging Almeerspin heeft aan de hand van een in 2006 uitgerold vijfjarenplan de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd om het landelijk jeugdtafeltennis weer terug in Almere te krijgen. Met de toewijzing van een plek in landelijke C klasse bij de voorjaarcompetitie 2011 heeft Almere (lees: Almeerspin) weer een landelijk spelend jeugdtafeltennisteam!

Ruim vijf jaar geleden - gelijktijdig met de verhuizing naar de toen nieuwe sporthal Indische Buurt - rolde Almeerspin onder het motto "met plezier naar de top" een ambitieus vijfjarenplan uit ondersteund door bestuur en een nieuw aangesteld jeugdbestuur met als doel om de Almeerspin jeugd weer op het landelijk toneel te laten tafeltennissen. Dit moest budgetneutraal gaan gebeuren met als uitgangspunt slechts een handvol jeugdteams van maximaal 4e klasse niveau, maar ondersteund door een zeer enthousiaste groep jeugdbegeleiders en promotors. Destijds was tafeltennis minder in de picture en zag je een groot verloop van leden naar andere meer populaire sporten waardoor het plan in ogen van sommigen zelfs als niet realistisch werd beschouwd.

Het vijfjarenplan bestond grofweg uit een combinatie van intensieve promotie, vergroten van de speeltijd van de leden en vergroten van de trainingskwaliteit. Tafeltennis werd geïntroduceerd als schoolsport bij de basisscholen en Almeerspin besloot zowel regionale en landelijke toernooien naar Almere te halen om zo veel mogelijk geïnteresseerden in Almere met toptafeltennis in aanraking te laten komen. Dat enthousiasme aanstekelijk werkte bleek wel door het feit dat niet alleen de groep jeugdbegeleiders sterk toenam waardoor de Almeerspin jeugd naar veel toernooien begeleid kon worden. Zo kon de jeugd veel tafeltennis aangeboden worden en veel spelen betekende dan ook veel leren, wat goed terug te zien was in het spelniveau. Dit enthousiasme waarmee Almeerspin aan de weg timmerde werd in verloop van jaren ook overgenomen door andere partijen buiten de vereniging zoals o.m. de tafeltennisbond NTTB, de gemeente Almere, en ook Sportservice Flevoland die besloten te investeren in Almeerspin d.m.v. het subsidiëren van ons trainings- en begeleidingskader en diverse tafeltennisactiviteiten. Het laatste zetje richting landelijk niveau heeft Almeerspin in 2010 kunnen zetten door het kunnen aantrekken van een combinatiefunctionaris waardoor niet alleen het aanbod richting de Almeerse scholen kon worden geïntensiveerd maar vooral ook de talentontwikkeling door het aantrekken van een trainer van landelijk niveau.

Almeerspin is geleidelijk aan zowel qua leden als qua niveau uitgegroeid tot een van de grotere tafeltennisverenigingen van de afdeling midden. Bij de laatste meting van NTTB bleek Almeerspin te behoren tot de top-drie van snelst groeiende tafeltennis verenigingen van Nederland en doet Almeerspin bij de komende competitie mee met twaalf teams, t.w. één team landelijk C, één team in de 1e klasse, twee teams in de 2e klasse, drie teams in de 4e klasse, één team in de 5e klasse en vier teams in de 6e klasse. Jeugdleden van Almeerspin behalen nu al de nodige regionale maar ook landelijke successen.

"Het is nu de belangrijkste doelstelling om vooruit te blijven kijken en te zorgen dat we kunnen blijven doorgroeien en hierbij onze leden voldoende trainings- en speelcapaciteit kunnen bieden als ook sociale activiteiten om de leden te kunnen onderhouden. Binnen dit plaatje onderzoekt Almeerspin momenteel in overleg met de gemeente naar de mogelijkheid voor een eigen Almeerspin tafeltennis home!"

Meer informatie over ttv Almeerspin: www.almeerspin.nl