Gemeente Utrecht

Onderzoek naar Belgische zedendelinquent in volle gang

Na tips van alerte Utrechtse burgers heeft de politie afgelopen vrijdag een 44-jarige Belg in een huis aan de Saigondreef in Utrecht aangehouden. De man stond sinds mei 2010 internationaal gesignaleerd wegens een zedendelict in België. Vandaag wordt de man voorgeleid vanwege de uitlevering aan België.

De politie kwam de man op het spoor dankzij meldingen van burgers. Hierop startte de politie direct een onderzoek, waarbij meerdere signalen uit de buurt in de richting van de man wezen. Gebleken is dat de man vier jaar geleden niet terug is gekeerd na een verlof. Hij verbleef - in ieder geval de laatste tijd - bij een Nederlandse vrouw aan de Saigondreef in Utrecht. De man staat niet ingeschreven in het bevolkingsregister en ontvangt geen uitkering.

Achtergrondinformatie
In 1995 werd de man door de Rechtbank in Antwerpen veroordeeld voor seksueel misbruik van een minderjarige (in de periode september 1993 - januari 1994) en twee winkeldiefstallen. Hiervoor heeft hij een interneringsmaatregel opgelegd gekregen, vergelijkbaar met de Nederlandse tbs-maatregel. Deze was opgelegd voor onbepaalde tijd. In 2006 is de man met verlof gegaan en hiervan niet teruggekeerd.

Vandaag staat de aangehouden man voor de Raadkamer in Amsterdam, in verband met de uitlevering aan België. Het Openbaar Ministerie en politie zoeken op dit moment uit of de man in Nederland strafbare feiten heeft gepleegd.

Buurt
De bewoners in de directe omgeving zijn vandaag geïnformeerd over de zaak middels een brief. Mensen die de politie informatie willen geven kunnen bellen naar Meld misdaad anoniem (0800-7000) of met de politie Utrecht: 0900-8844. Dit nummer kan ook gebeld worden als mensen zelf vragen hebben over de zaak.

Burgemeester Wolfsen is zeer te spreken over de alerte reacties en informatie van de Utrechtse burgers over deze zaak. "Wij zullen de gangen van deze man grondig nagaan."

Noot de redactie /