Gemeente Almelo

Adviseer de raad over veranderende taken en bezuinigingen

7 januari 2011 - Almelo staat aan de vooravond van een groot aantal veranderingen. Er is minder geld uit te geven en bovendien verandert de rol van de Gemeente in de stad. De gemeenteraad heeft van het college van burgemeester en wethouders een groot aantal zoekrichtingen ontvangen. Nu is het aan de inwoners en de samenwerkingspartners om uw ideeën aan de raad mee te geven. Op dinsdag 18 en woensdag 19 januari kunt u de raadsleden adviseren. Wat is uw visie op de ontwikkeling van de stad de komende jaren en hoe vertaalt zich dat in een andere manier van werken (taken) en de bezuinigingen?

Het voorstel van het college bevat nog geen concrete voorstellen voor veranderende taken en bezuinigingen, maar geeft zoekrichtingen. Ondermeer over welke taken de Gemeente in de toekomst niet meer zal uitvoeren, welke taken de Gemeente meer in samenwerking met de stad zal gaan uitvoeren, en welke taken de Gemeente zelf moet blijven uitvoeren. De voorgestelde zoekrichtingen zijn geen dichtgetimmerde voorstellen. Veel zaken moeten nog worden uitgewerkt. Nu gaat het om een tussenstand. Juist daarom wil de raad nu met de stad in gesprek, zodat de ideeën van partners en inwoners meegenomen kunnen worden in de verdere en concrete uitwerking van de voorstellen.

18 en 19 februari: informatieve raadsbijeenkomsten Het uiteindelijke resultaat behandelt de raad bij de Voorjaarsnota, in juni 2011. Aan u nu de vraag om de gemeenteraad op dinsdag 18 en woensdag 19 januari te informeren over welke zoekrichtingen u wenselijk vindt, welke richtingen ongewenst zijn en welke richtingen u zou willen toevoegen, aanvullen of wijzigen.

Wilt u de raad adviseren? Graag!
In verband met de organisatie wordt het op prijs gesteld wanneer u zich vooraf aanmeldt. Dat kan uiterlijk tot maandag 17 januari 12.00 uur bij de raadsgriffie op (0546) 54 1391 of via raadsgriffie@almelo.nl. U kunt daarbij aangeven over welke programma's u uw mening wilt geven. Het verdient aanbeveling om kennis te nemen van het raadsvoorstel van het college van b en w: `Het Verschil Maken', kaderstelling takenanalyse. U kunt een exemplaar van het voorstel downloaden, of ophalen dan wel inzien bij de receptie in de publiekhal van het Stadhuis. Het raadsvoorstel is de basis voor het gesprek met de raad en wordt per programma besproken, zie deze agenda en de agenda van 19 januari 2011. U kunt uw bijdrage voorbereiden aan de hand van de vragen die u in deze agenda vindt. Bent u niet in de gelegenheid te komen, dan kunt u uw mening tot en met 20 januari 2010 mailen naar raadsgriffie@almelo.nl onder vermelding van het onderwerp: "zoekrichtingen gemeentelijke taken en bezuinigingen". Uw mening wordt dan op de gemeentelijke website en het raadsinformatiesysteem geplaatst.