Rijksvoorlichtingsdienst

16e detachement Air Task Force vertrekt naar Afghanistan

Op dinsdag 18 januari vertekt het 16e detachement van de Air Task Force (ATF) richting Afghanistan. De Koninklijke Luchtmacht levert daar vanaf Kandahar Airfield nog steeds dagelijks een bijdrage aan de ISAF- missie voor een veilig en stabiel Afghanistan. Het hart van het detachement wordt gevormd door vier F-16 jachtvliegtuigen en een detachement van ca 120 militairen.

Bijna dagelijks gaan de Nederlandse F-16's op missie met RecceLite, het digitale luchtverkenningssysteem van de luchtmacht. Zij verkennen verschillende routes en gebieden. Er wordt gezocht naar geïmproviseerde explosieven, de zogenaamde bermbommen. Dergelijke explosieven vormen een grote bedreiging en maken bijna dagelijks slachtoffers.

Naast deze verkenningvluchten worden de F-16's ook ingezet voor Close Air Support. Het ondersteunen van de grondtroepen van de coalitiepartners. De vliegers beschikken over een Advanced Targeting POD (ATP). Met dit instrument maken de vliegers filmbeelden vanuit de lucht die direct worden doorgestuurd naar de militairen op de grond. Dit is van belang om de grondtroepen een goed beeld te geven van wat er zich afspeelt in onoverzichtelijke gebieden of objecten.

De jachtvliegtuigen zijn sinds 2002 actief boven Afghanistan. Eerst vanaf vliegbasis Manas in Kirgizië, daarna vanaf Kabul International Airport en sinds november 2006 vanaf Kandahar Airfield.