Gemeente Rotterdam

veiligheid in drie hoogvlietse winkelcentra sterk verbeterd

17 januari 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

De deelgemeente kijkt terug op 2010 als een bijzonder jaar op het gebied van veiligheid in de grote winkelcentra. Projectteam veilig ondernemen

Projectteam Veilig Ondernemen

Die zijn namelijk aantoonbaar veiliger geworden. Zowel Oude Wal, Wilhelm Tell als winkelcentrum Hoogvliet hebben van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (hierna HBD genoemd) een HBD-ster ontvangen. Deze HBD-ster is een keurmerk in het kader van Veilig Ondernemen. De ster is twee jaar geldig.

Om het keurmerk Veilig Ondernemen te verdienen, moet een winkelcentrum voldoen aan een aantal eisen. De getroffen veiligheidsmaatregelen moeten optimaal zijn. Ook de inrichting van de gebieden is belangrijk, ze dienen overzichtelijk, schoon en goed bereikbaar voor de hulpdiensten te zijn.
Het verhogen van de veiligheid lukt alleen als er structureel en intensief wordt samengewerkt met de partners zoals ondernemers, deelgemeente, Politie, Stadstoezicht, Roteb, Gemeentewerken, Brandweer, bureau Natal en het HBD. Over die samenwerking worden strikte afspraken gemaakt waar alle partners zich aan moeten houden.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen wordt voor twee jaar uitgereikt, daarna wordt bekeken of de veiligheidsmaatregelen nog steeds voldoen aan de strenge eisen van het HBD. Het publiek merkt in een veilig winkelcentrum dat er fijn gewinkeld kan worden en dat het toezicht criminelen weghoudt. Voor het winkelpersoneel betekent een veilige omgeving prettiger werken.

Winkelcentrum Wilhelm Tell heeft op 10 september 2010 de eerste HBD-ster gekregen van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Het winkelcentrum kent een lange geschiedenis van achteruitgang en verloedering maar het tij is inmiddels gekeerd. Het winkelcentrum ligt midden in het herstructureringsgebied Oudeland en maakt onderdeel uit van de omvangrijke vernieuwing in de wijk.

Winkelcentrum Oude Wal is inmiddels uit een diep dal geklommen. Het roerige verleden met criminaliteit en leefbaarheidsproblemen heeft het achter zich gelaten. Vier jaar geleden kreeg Oude Wal als eerste winkelcentrum in de regio een HBD-ster voor veilig ondernemen. Sindsdien is flink ingezet om het winkelgebied nog schoner en vooral veiliger te maken en die inspanning is in oktober 2010 voor de tweede maal beloond met het veiligheidskeurmerk van het HBD.

Ook Winkelcentrum Hoogvliet heeft inmiddels een tweede HBD-ster. Die is uitgereikt op 7 december 2010. Deze ster is het bewijs dat samenwerking, goede afspraken en korte lijnen tussen alle partijen echt werken. Het uiterlijk van het winkelcentrum is fors aangepakt en opgeknapt en de ondernemers voelen zich daadwerkelijk een stuk veiliger. De komende twee jaar wordt gewerkt aan een nog betere afstemming tussen de surveillancediensten, politie en toezichthouders door briefings en trainingen voor ondernemers en werknemers.

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel stimuleert en ondersteunt op dit moment ruim driehonderd projecten op het gebied van Keurmerk Veilig Ondernemen in het hele land. Een projectadviseur van het HBD begeleidt werkgroepen bij het behalen van de HBD-ster, voert veiligheidsanalyses uit en stelt een plan van aanpak op. De HBD-sterren in Hoogvliet bewijzen dat de aanpak ook daadwerkelijk resultaat heeft en preventief werkt. Het project wordt daarom in de komende tijd ook uitgebreid over de winkelstroken die nu nog niet meedoen zoals In de Fuik.

Ook op het Bedrijventerrein Gadering wordt veel aandacht besteed aan veilig ondernemen. Hier loopt het project Veilig Gadering met als doel het ondernemers- en bezoekersklimaat in de Gadering te verbeteren. In het projectteam Veilig Ondernemen Gadering wordt samengewerkt door vertegenwoordigers van de deelgemeente, stichting Samenwerkende Bedrijven Hoogvliet Gadering (SBHG), politie en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam.

In 2011 blijft veilig ondernemen hoog op de agenda staan van het deelgemeentebestuur.