Gemeente Rotterdam

vondsten uit de nieuwe steentijd in rotterdam-ijsselmonde

18 januari 2011 | Gemeentewerken | persbericht

Rotterdamse archeologen leggen rivierduin met prehistorische bewoning bloot

Archeologen van het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) hebben in het plangebied `de Zwanen-Rietpark' een opgraving uitgevoerd. Zij hebben onderzoek gedaan naar de resten van de bewoning uit de Nieuwe Steentijd. De archeologische resten bestaan uit gereedschap van vuursteen, aardewerkscherven en verbrand bot van dieren.

De archeologische resten kunnen waarschijnlijk toegeschreven worden aan de `Swifterbantcultuur' (datering ongeveer 5000-3500 voor Chr.) Het waren de eerste boeren in dit gebied, die vooral nog veel aan jacht en visvangst deden.

`Deze opgraving geeft ons inzicht in de vroegste bewoning van de eerste boeren op Rotterdams grondgebied. Na de opgraving gaat het onderzoek verder. Wij zeven een deel van de grond en wij doen onderzoek naar plantenresten. Op deze manier hopen we meer te weten te komen over wat de mensen aten en in wat voor soort omgeving ze leefden.` aldus Dimitri Schiltmans, projectleider van de opgraving.

Rivierduinen
Rivierduinen ontstonden meer dan 10.000 jaar geleden, aan het eind van de laatste IJstijd. Zij vormden de hoge en droge plekken in het water- en moerasrijke gebied dat na het smelten van de ijskappen ontstond. In dit waterrijke gebied kozen de mensen de droge hoger gelegen rivierduinen als plek om te wonen. In de ondergrond van de gemeente Rotterdam zijn meer rivierduinen in kaart gebracht. Het BOOR heeft inmiddels op een aantal rivierduinen archeologisch onderzoek gedaan zoals bij de aanleg van de Tramremise in Beverwaard.

Aanleiding
In het plangebied De Zwanen-Rietpark te Rotterdam IJsselmonde gaat de GKB Groep in opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) een park met wandelpaden en waterpartijen aanleggen. De delen van het rivierduin die daarbij worden verstoord, zijn door archeologen van het BOOR opgegraven.