Stichting Bouw Research


17 januari 2011

Nieuwjaarsbijeenkomst 2011 `Jaar vol uitdagingen'

Een zeer groot aantal relaties uit de bouw en andere sectoren waarmee nauw wordt samengewerkt, toog afgelopen donderdag 13 januari naar Schiedam, voor wat weer een nuttige én vooral ook vermakelijke 10e Nieuwjaarsbijeenkomst werd.

"Dit is een jaar met een lastige start, zei SBR-directeur Jack de Leeuw aan het begin van de middag. SBR moet net als veel andere partijen het nodige inkrimpen en wijzigen aan de organisatie, om er voor te zorgen dat de bouw kan worden voorzien van gedegen vakkennis. Om ook in de toekomst beslagen ten ijs te komen, gaat SBR onder andere nauwer samenwerken met ISSO, BRIS en STABU."

De Leeuw: "Omdat het de tiende keer is gaan we via een korte terugblik op de thema's van de vorige bijeenkomsten kijken hoe het daar nu mee staat." Aan de hand van een `reis' langs de thema's werd onder andere een BREEAM-NL certificaat uitgereikt aan Goodman (zie het nieuwsbericht dat hierover al eerder op de site stond) en was er aandacht voor de Vergunningversneller.

Vergunningversneller

Piet Paantjens, voorzitter van de stichting Bouwen met Winst, vertelde op het podium meer over de Vergunningversneller. Een nieuwe, handige webapplicatie, waarmee het aanvragen van een omgevingsvergunning kan worden gestroomlijnd. "De Vergunningversneller toont heel snel wat de risico's van een project zijn en of het haalbaar is. Enorm belangrijk, als je bedenkt dat nu nog 80% van de aanvragen voor een Omgevingsvergunning niet ontvankelijk zijn!", benadrukte Piet. Op de website http://www.vergunningversneller.nl vindt u meer informatie. Wie voor 31 maart een abonnement neemt op deze tool, ontvangt overigens een aantrekkelijke korting.

Gulden Feniks

Frank Bijdendijk, voorzitter van de stichting Nationale Renovatie Platform (NRP), ging in op het belang van renovatie van de grote voorraad bestaande bouw in ons land. De nieuwe prestigieuze prijs de Gulden Feniks (voorheen Nationale Renovatieprijs), helpt om aandacht te vragen voor dit vraagstuk. `Deze prijs bevordert het hergebruik van de bestaande voorraad door belangenbehartiging en kennisverspreiding", aldus Bijdendijk. Hij meldde de oprichting van het Nationaal Renovatie Platform, dat aandacht vraagt voor de bestaande gebouwde omgeving. Het gaat daarbij vooral om een integrale visie waarin de culturele waarde, duurzaamheid, functionele kwaliteit, maatschappelijke waarde, economische aspecten, innovatie en technische uitvoering in onderlinge samenhang verder worden ontwikkeld.
Meer informatie vindt u op de website van de Gulden Feniks en het Nationale Renovatie Platform

Katheralen bouwen

Na een inhoudelijk programma werd traditiegetrouw afgesloten met een lach: de presentatie van Daan Quakernaat, die met zijn verhaal `Ga kathedralen bouwen' voor veel hilariteit zorgde, door de vinger feilloos op de zere plek te leggen: we slaan anno 2011 door in regelzucht. Willen we duurzaam bouwen voor de toekomst, dan moeten we weer meer terug naar hoe het vroeger ging, naar onze `witte' ofwel creatieve kant, en vooral de handen uit de mouwen steken.

Foto's en een verkorte presentatie van Daans verhaal zijn te vinden op de verslagpagina van deze bijeenkomst