Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



Waterschap baggert watergangen polder Haarrijn en bedrijventerrein Keulschevaart

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden baggert vanaf 24 januari 2011 diverse watergangen in het westelijke deel van de polder Haarrijn en rond bedrijventerrein Keulschevaart. In totaal wordt bijna 30.000 m³ bagger verwijderd. De werkzaamheden duren tot eind juli 2011.

Werkzaamheden

Aannemer A. Den Hartog en zonen BV uit Oudewater voert de werkzaamheden voor het waterschap uit. De bagger uit de watergangen heeft meerdere bestemmingen, afhankelijk van de kwaliteit van de bagger en de ruimte voor verwerking in de nabije omgeving. Daarom wordt het grootste deel van de bagger met een zuiger verwijderd en naar een bestaand depot getransporteerd. Het overige deel van de bagger wordt op de kant gezet of verspreid op een perceel in de buurt.

Baggeren, waarom?

Op de bodem van iedere vijver of sloot verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger worden de watergangen steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij warm weer het gevolg zijn. Een ondiepe vijver en sloot kan ook minder water bergen en afvoeren, wat bij heftige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen.

Meer informatie

Meer informatie over dit project en over het baggeren is te vinden op www.destichtserijnlanden.nl

Houten, 18-01-2011