Scania


maandag 17 januari 2011 10:25

Limited edition Scania V8-serie: Black Amber by Svempas


- exclusieve styling binnen en buiten - Het `simpelweg' bezitten van of rijden in een Scania V8 is voor veel V8-liefhebbers niet genoeg en zij laten hun voertuig dan ook speciaal tunen.

Black Amber; Scania's limited edition in een oplage van 100 stuks wereldwijd
Vergroot foto
Foto: Dan Boman

Scania R 730 4x2 Topline. Scania Limited edition - Black Amber by Svempas.

Speciaal voor deze doelgroep produceert Scania een nieuwe limited edition van de V8-serie, in vervolg op de "Dark Diamond" voertuigen van 2009. Deze V8-voertuigen zijn leverbaar met elke Scania V8-motor. De unieke styling en extra kenmerken zijn ook dit keer weer ontwikkeld in nauwe samenwerking met Svempas, de beroemde Zweedse `tuner' van vrachtauto's. Er worden slechts 100 voertuigen geproduceerd en de verkoop is gericht op alle markten in de wereld waar de Scania V8 veel verkocht wordt.

Amber (of barnsteen) is een harde, doorschijnende, geelbruine fossiele hars die teruggaat tot het geologische tijdperk Tertiair zo'n 65 miljoen tot 1,8 miljoen jaar geleden. Wanneer barnsteen in de natuur wordt gevonden, kunnen goede sedimenten - die vaak ingesloten insecten bevatten - worden geslepen en bijvoorbeeld in sieraden worden verwerkt. `Black Amber' is een zeldzame donkere variëteit, die gebruikt is als inspiratiebron voor de limited edition van de Scania V8-serie van 2010.

Aan het woord is Kristofer Hansén, hoofd styling bij Scania: "Honderd Scania fans krijgen nu de kans om een uniek voertuig te kopen, dat gebouwd wordt op basis van Scania's nieuwe V8-serie. Samen met Svempa en zijn customising-team hebben wij een spectaculair voertuig gecreëerd, dat overal alle aandacht op zich zal vestigen. Deze "limited edition" vrachtauto's hebben een speciale styling, van binnen en van buiten.
Ook de bekende Scania V8-eigenschappen, zoals een grote duurzaamheid en betrouwbaarheid en een laag brandstofverbruik, zijn natuurlijk onderdeel van de "deal"," aldus Kristofer Hansén tot besluit.

De Black Amber vrachtauto's zijn gebaseerd op Scania's nieuwe V8-serie, die in april 2010 werd geïntroduceerd. De voertuigen zijn leverbaar met een Scania Highline of Scania Topline cabine. Voor de motoren is er keus uit een Euro 3, Euro 4, Euro 5 of EEV motor, waarvan de vermogens lopen van 500 pk en 2.400 Nm tot maar liefst 730 pk en 3.500 Nm.

De donkerbruine metallic lak Black Amber wordt aangevuld met details en badges in chroomfinish en met grafische accenten in mat of hoogglans zwart, die vanuit elke hoek zichtbaar zijn. Ook aan het interieur is extra aandacht besteed in de vorm van luxueuze materialen, extra comfortkenmerken en goed doordachte accenten. De V8-liefhebbers zullen blij zijn met de vele Scania V8- en Griffin-symbolen Elk van de voertuigen in deze beperkt geproduceerde serie Black Amber by Svempas wordt individueel genummerd en gesigneerd door Sven-Erik "Svempa" Bergendahl zelf.

Black Amber - speciale kenmerken

Exterieur
o Metallic-lak Black Amber voor de cabine en de dak- en zijdeflectors o Lak voorzien van zwarte "koolstofvlammen" met randen in de kleur licht amber
o Grille en luchtgeleiders vóór uitgevoerd in Black Brilliant o Zijspiegels en spiegels vóór, voorruit- en deurscharnierpanelen en embleem vóór de deurgrepen afgewerkt in hoogglans Piano Black o Verchroomde bouten voor diverse externe bevestigingen o In de zonneklep zijn Xenonlampen aangebracht, waarvan de omlijsting in Piano Black is gelakt
o Zwarte geanodiseerde instaptreden
o Aluminium velgen gelakt in Black Brilliant met chromen rand en naafdoppen

Exterieur bij trekkers
o Metallic-lak Black Amber op zij-skirts en achter gemonteerde accuhouders
o Verchroomde trede naar loopbrug
o Gepolijst roestvrij stalen uitlaat, vastgebout uitlaatpaneel met metallic-lak
o Loopbrug in Black Briljant gelakt
o V8-panelen in Piano Black op stang voor opleggeraansluiting o Gepolijste aluminiumstrip en V8-emblemen op zij-skirts o LED-veiligheidsremlicht aan achterkant bovenste zijdeflector o Twee LED-werklampen
o Oranje LED-verlichting aan zijkant loopbrug

Interieur
o Bekleding van zwart leder met koolstof-zwart middengedeelte en oranje V8-symbolen
o Stuur afgewerkt met zwart geperforeerd leder met inlegsels in de kleur Black Amber
o Rode LED-veiligheidsverlichting in achterkant deur o Vloertunnel voorzien van zwart lederen tapijt met Black Amber V8-sierstrip
o Speciaal Black Amber-achterwandpaneel, gesigneerd en genummerd o Zwart bouclétapijt met zwarte bies voor chauffeur en bijrijder Multimedia
o Radio met DVD en navigatie met pop-upbeeldscherm o 22-inch LCD-TV
o Sound-systeem: 6.5-inch luidsprekers, actieve 8-inch subwoofer, 350 W Peak Output
o Quadbox voor het regelen van maximaal 4 camera's o Achteruitkijkcamera met tele- en close-uplens-systeem. N.B. De specificaties kunnen per markt verschillen.

Scania V8-vrachtautoserie
De Black Amber voertuigen zijn leverbaar met Scania's 15,6- en 16,4-liter V8-motoren en in een groot aantal configuraties, als trekker en bakwagen.
Vergroot foto
Foto: Dan Boman

Scania R 730 4x2 Topline. Scania Limited edition - Black Amber by Svempas.