Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Duurzame gebouwen inkopen is een loterij

Zoetermeer/Nieuwegein, 18 januari 2011 â"¤ Hoe weet je of iets duurzaam is of niet? De Vereniging FME-CWM en de Koninklijke Metaalunie waarschuwen al ruim een jaar dat het uitrekenen van de duurzaamheidscore van gebouwen een hachelijke zaak is. De overheid verplicht zichzelf tot duurzaam inkopen, maar de nationale milieudatabase is nog niet af en rekenmethoden spreken elkaar tegen. Het is hierdoor onmogelijk te bepalen of het nieuwe kantoorgebouw nu wel of niet duurzaam is. Het criteriadocument nieuwe kantoorgebouwen is onbruikbaar en moet daarom worden ingetrokken.

Het criteriadocument nieuwe kantoorgebouwen, dat in 2010 is vastgesteld, blijkt in de praktijk onuitvoerbaar. Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen werken hard aan een goede database en een uniforme rekenmethodiek, maar die is nog lang niet gereed. Het is zo goed als zeker dat een opdrachtgever een gebouw laat neerzetten dat over één of twee jaar een geheel andere duurzaamheidscore krijgt dan volgens de berekening van vandaag. Als een gebouw over een aantal jaren opnieuw wordt doorgerekend en een duurzaam gebouw blijkt te zijn, dan heeft de opdrachtgever toevallig het goede lootje getrokken. De Metaalunie en FME pleiten voor het hanteren van een logische volgorde. In 2011 eerst de nationale database en de rekenregels op orde maken, daarna pas duurzaam gaan inkopen.

Het duurzaam inkopen van kantoorgebouwen op basis van onjuiste gegevens levert schade op voor de afzet van metalen bouwproducten. In 2010 werd bijvoorbeeld nog gerekend met een onjuist recyclingpercentage van 15 procent voor bouwstaal. Dankzij duurzaam slopen wordt bijna al het staal hergebruikt. Het correcte recyclingpercentage ligt daarom op 95. Rekenmethodieken zoals GPR en GreenCalc+, die een vergelijkbaar gebouw doorrekenen, leveren tegenstelde uitkomsten op. In de ene variant is beton beter en in de andere staal. Dit is voor opdrachtgevers onwerkbaar.

Ook toeleveranciers zijn slachtoffer. Producten van bedrijven die ten onrechte worden uitgesloten verliezen immers afzet. In de verdiepingbouw is bijvoorbeeld te zien dat het marktaandeel staal tussen 2002 en 2008 constant is, maar vanaf 2009 onder de 70 procent duikt. De sector heeft becijferd dat de totale schade kan oplopen tot ¤¬ 350 miljoen per jaar. Geluk bij een ongeluk is dat vraag naar nieuwbouw kantoren momenteel nog erg laag ligt.

De Metaalunie en FME zouden graag zien dat staatssecretaris Atsma van het ministerie van Infrastructuur & Milieu samen met de branches in de bouw inzet op het zo snel mogelijk afronden van de database en uniforme rekenregels. Dat moet in 2012 klaar kunnen zijn.
Noot voor redacties