GroenLinks


Europa moet democratische omwenteling in Tunesië ondersteunen

De Europese Unie heeft te lang de dictatuur in Tunesië ondersteund in plaats van het Tunesische volk, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Afgelopen weekend heeft Tunesië in de jasmijnrevolutie gekozen voor vrijheid en democratie en zich ontdaan van dictator Ben Ali. Sargentini vindt dat de Europa nu lessen moet trekken uit haar eigen falen: door het democratisch proces in Tunesië te ondersteunen en door haar relaties met andere Arabische dictaturen over een andere boeg te gooien.

Geen noemenswaardige rol voor Europa

Sargentini constateert dat de EU geen noemenswaardige rol heeft gespeeld bij de omwenteling in Tunesië:

"Verder dan het betreuren van de gewelddadigheden kwam men niet vanuit Brussel, sterker nog, van echte kritiek op Ben Ali was niks te bespeuren. Tunesië leek een rustig vakantieland en had een niet-gelovige dictator. Was dat de reden dat de Europese Unie een oogje toekneep op het gebied van mensenrechten in Tunesië?"

Ondersteuning democratisch proces van fundamenteel belang

Na het wegvallen van het dictatoriale regime is er een machtsvacuüm ontstaan in Tunesië waarbij gewelddadigheden nog aan de orde van de dag zijn. Sargentini: "Het is in het belang van iedereen dat het ontstane machtsvacuüm niet wordt opgevuld door andere machtsbeluste despoten. Er moeten zo snel mogelijk eerlijke verkiezingen gehouden worden." Sargentini ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor de Europa. "De EU moet elke vorm van ondersteuning in de aanloop naar en tijdens deze verkiezingen bieden als de Tunesiërs dit vragen."

Verandering Europees burenbeleid

Tunesië was het eerste Arabische land waarmee de EU in 1995 een Associatieverdrag sloot. In een Associatieverdrag maakt de EU afspraken met een specifiek land over onder andere handel, maar ook over het verbeteren van mensenrechten en democratie.

Naast Tunesië heeft de EU ook Associatieverdragen met een aantal andere Arabische landen die gebukt gaan onder repressieve regimes. Sargentini wil dat de EU strenger gaat toezien op de naleving van de mensenrechtenclausules in de Associatieverdragen. Financiële steun en handelsvoordelen moeten afhankelijk zijn van vooruitgang op het vlak van mensenrechten en democratie in deze landen.

Sargentini: "Europa verliest ontzettend aan geloofwaardigheid als we niet de kant kiezen van de onderdrukte burgers in landen als Libië, Egypte en Algerije. Als de jasmijnrevolutie overslaat naar buurlanden dan mag Europa niet meer doof zijn voor de schreeuw om vrijheid en democratie van de mensen die de straat op gaan. We moeten dan onmiddellijk een krachtige boodschap afgeven dat we achter die mensen staan en niet achter de dictators."