Resultaten na één jaar wonen in duurzaam huis van de toekomst bekend

18/01/2011 09:53

VELUX Nederland B.V.

Mensen en systemen hebben tijd nodig om aan elkaar te wennen

De Meern, 18 januari 2011. De vijfkoppige familie Simonsen heeft een jaar lang gewoond in het Home for Life in Aarhus, Denemarken. Een jaar lang testten zij de woning, om te ervaren hoe huizen van de toekomst in de praktijk functioneren. De resultaten van de energieproductie, het energieverbruik, de temperatuur en het CO2-gehalte in de woning gedurende dat jaar zijn nu verzameld. Het experiment heeft aangetoond dat met veel factoren rekening moet worden gehouden voor een optimaal resultaat, maar dat voldoende daglicht en ventilatie zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

Home for Life is één van de zes gebouwen die door de VELUX Groep wordt gebouwd als onderdeel van het Model Home 2020 project. Home for Life is een Active House die niet alleen energie en elektriciteit bespaart, maar ook duurzame energie produceert en tegelijkertijd zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Mede daardoor is Home for Life uit duizenden inzendingen uit 46 verschillende landen gekozen als winnaar van de Green Good Design Award 2010 in de categorie gebouwen als uitmuntend voorbeeld van een groen ontwerp.

Innovatieve producten in de praktijk getest

In Home for Life zijn voor het eerst verschillende nieuwe producten, technologieën en een aantal prototypes toegepast in een unieke samenstelling. Dit is een belangrijk aspect van het experiment en weerspiegelt de twee doelstellingen; het verkrijgen van nieuwe kennis door het uitvoeren van nieuwe theorieën en het testen en delen van ervaringen door middel van innovatie. Bovendien is het leven van de familie Simonsen in de woning op de voet gevolgd door antropologen en ingenieurs. Hiermee zijn belangrijke nieuwe inzichten opgedaan over de rendabele combinaties tussen kwalitatief hoogwaardige bouwproducten, nieuwe technologieën en de behoeften van gezinnen in het dagelijks leven.

Hoeveelheid daglicht prettig

"Meteen vanaf het begin merkten we dat de lucht in het huis goed was. De kamers zijn de hele dag door comfortabel, omdat de te warme lucht in de zomer werd afgevoerd en het binnenklimaat aangepast", vertelt Sverre Simonsen, echtgenoot en vader van het testgezin. De overgang van natuurlijke ventilatie in de zomer naar mechanische ventilatie in de winter werd door het gezin ervaren als een gebrek aan frisse lucht. Ook heeft de familie Simonsen de overvloed aan daglicht ervaren als een extra prettige manier van leven, die tevens veel elektriciteit bespaarde op verlichting."In het begin dachten we dat terug verhuizen naar ons oude huis geen probleem zou zijn, maar na een tijdje waren we overtuigd dat we de hoeveelheid daglicht zouden gaan missen. Daarom heeft onze eigen jaren 70 woning inmiddels een complete daglichtverbouwing ondergaan. We hebben maar liefst elf VELUX dakramen in de woning laten plaatsen, die door de speciaal geconstrueerde vide, het daglicht helemaal tot aan de woonkamer brengen", vertelt de heer Simonsen enthousiast.

"De ervaringen met Home for Life hebben duidelijk gemaakt dat we in 2020 Active House woningen als standaard kunnen bouwen. Het experiment verschaft ons unieke onderzoeksgegevens en ervaringen over producten, oplossingen en behoeften van mensen. Home for Life bevestigt onze overtuiging dat het mogelijk is om een CO2-neutraal huis te bouwen waarbij het energieverbruik laag is en de bewoners een goede kwaliteit van leven ervaren, dankzij een goed binnenklimaat, mooie architectuur en grote hoeveelheden daglicht. Maar ook hoe gevoelig het ligt als instellingen worden veranderd en met hoeveel factoren rekening moet worden gehouden", aldus Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland B.V.

Belangrijkste resultaten

Uit het jaar dat de familie Simonsen in Home for Life woonde blijkt dat bewoners en systemen aan elkaar moeten wennen. Hieronder volgen de vijf belangrijkste uitkomsten:

Natuurlijke ventilatie werkt!

Het huis blinkt uit door een goed binnenklimaat. Metingen van de kamertemperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in huis laten zien dat het totale binnenklimaat zoals verwacht comfortabel was. In de zomer wordt in de hele woning gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie en in de winter van mechanische ventilatie. Het CO2-gehalte was bij natuurlijke ventilatie significant lager en de familie ervaarde het beste binnenklimaat wanneer natuurlijke ventilatie werd toegepast.

Inspelen op verwachtingen

In de toekomst kan de energieconsumptie laag gehouden worden, maar het energieverbruik van het huis was in het eerste jaar hoger dan theoretisch berekend. Dit verschil komt doordat de gedragspatronen van de familie Simonsen anders waren dan verwacht. Zo kregen ze tijdens hun verblijf een baby en wilden ze de kamertemperatuur 2 tot 3 graden hoger dan waar rekening mee was gehouden. Als de periode van controlemetingen voorbij is, zal het energiegebruik van de controlesystemen halveren. De energieproductie van de zonnecollectoren en zonnepanelen voldeed aan alle verwachtingen en overschreed zelfs de berekeningen.

Systemen afstemmen op het zuiden

De familie Simonsen was positief gestemd over de hoeveelheid daglicht en frisse lucht die van alle kanten hun woning binnenkwam. De grote en gevarieerde toetreding van daglicht door de dakramen en gevelramen is van groot belang voor het welzijn. Oververhitting van de ramen op het zuiden bleek af en toe hinderlijk. De controlesystemen bleken te weinig afgestemd op deze raampartijen.

Interactie tussen mens en systeem

Het scherm van het controlesysteem was een grote attractie voor de familie, maar bleek een onverwachte energiegebruiker. Het systeem werd beïnvloed door aanpassingen aan de technische systemen en door overmatige controle van de familie. In de toekomst zal het energiegebruik van het systeem aanzienlijk lager zijn en de bediening nog gebruiksvriendelijker.

Meer informatie over de modelwoningen is te vinden onder Duurzaamheid op www.velux.nl.

Over Model Home 2020

Model Home 2020 is een experiment gestart door de VELUX Groep om een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie duurzame gebouwen. Het is onze visie op hoe toekomstige gebouwen zowel klimaatneutraal als comfortabele en aantrekkelijke plaatsen kunnen zijn om in te wonen, door gebruik te maken van daglicht en frisse lucht.

Model Home 2020 bestaat uit zes demonstratieprojecten. De twee experimenten in Denemarken werden gebouwd in een partnerschap tussen de VELUX Groep en VELFAC. Ieder van de Model Home projecten werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met locale en regionale partners, leveranciers, architecten, ingenieurs en onderzoekers. Het project is volledig in overeenstemming met de volgende generatie ontwerpprincipes van Active House (www.activehouse.info). Het doel is om een evenwicht tussen energie-efficiëntie en een optimaal binnenklimaat te realiseren met een gebouw dat dynamisch aanpast aan zijn omgeving en toch klimaatneutraal is.

Binnen de VELUX Groep, geloven we dat één experiment beter is dan duizend meningen van de deskundigen. Ieder gebouw moet een weerspiegeling zijn en beantwoorden aan de verschillende klimatologische, culturele en architectonische voorwaarden van de landen waarin ze zijn gebouwd. De gebouwen worden na voltooiing 6 tot 12 maanden geopend voor belangstellenden en vervolgens verkocht. Iedere woning wordt samen met de nieuwe bewoners gemonitoord om te beoordelen hoe de woning onder werkelijke omstandigheden presteert. De gebouwen in Denemarken werden gebouwd in 2009, de woningen in Duitsland en Oostenrijk zijn in 2010 opgeleverd en die in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zullen volgen in 2011. Kijk voor meer informatie onde Duurzaamheid op www.velux.nl.

Over de VELUX Groep

De VELUX Groep zorgt voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt het VELUX productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren.

De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, onderdeel van de VKR Holding A/S. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.velux.nl