Korpschefs: Geef politieagent ruimte om intelligent te handhaven

18/01/2011 11:22

VTS Politie Nederland

De Raad van Korpschefs is voorstander van het stoppen met de zgn. bonnenquota. Alle korpschefs hebben zich verbonden aan de afspraak die de minister van Veiligheid en Justitie met de korpsbeheerders heeft gemaakt. In alle politiekorpsen zijn daarmee inmiddels verplichte aantallen bekeuringen afgeschaft. Agenten moeten weer de ruimte krijgen om op basis van hun vakmanschap te handelen.

Afspraken over aantallen bonnen 'aan de voorkant' waren een aantal jaren geleden nodig om scherper te kijken naar te behalen resultaten. Inmiddels is dit op deze wijze niet meer nodig. De politieprofessional dient op basis van zijn vakmanschap te bepalen waar hij voor schrijft. Intelligente handhaving, sanctioneren waar het de lokale veiligheid het beste dient en het aanspreken van mensen op hun gedrag horen voorop te staan.

De korpschefs vinden dat het bekeuren tot de taken behoort van iedere politieman. In functionerings- en beoordelingsgesprekken zal er dan ook altijd worden teruggekeken op de individueel behaalde resultaten. Zo kan de leidinggevende schommelingen in het aantal bonnen volgen en navraag doen bij de medewerker over de reden van bijvoorbeeld een daling.